BIOLAB- Paket za osteoporozo- plus

 

Paket za osteoporozo- plus, je nadgradnja osnovnega paketa za osteoporozo, saj poleg osnovnih analiz (kalcija, vitamina D, fosfata in PTH) vključuje tudi kostni označevalec razgradnje (Beta crosslaps) in kostni označevalec tvorbe kostnega tkiva (osteokalcin).

Paket za osteoporozo-plus vključuje:

·        Kalcij

·       Vitamin D

·       Anorganski  fosfat

·       iPTH (paratireoidni hormon)

·       Beta Crosslaps(CTX)

·       Osteokalcin

Komu je namenjen ta paket?

Paket navedenih preiskav se priporoča:

  • Osebam z diagnosticirano osteoporozo, saj omogoča spremljanje stanja kostne mase in učinkovitosti terapije,
  • osebam z dodatnimi dejavniki tveganja, ki imajo zaradi različnih dejavnikov povečano tveganje za razvoj osteoporoze.

Več o preiskavah, ki sestavljajo paket za OSTEOPOROZO-plus

O kalciju, vitaminu D, anorganskem fosfatu in PTH si lahko več preberete pri OSNOVNEM PAKETU ZA OSTEOPOROZO, na naslednji povezavi…

-crosslaps (CTX) – peptid kolagena

Velik del kostenga matriksa sestavlja protein kolagen. Med normalnim delovanjem metabolizma kosti se kolagen pod vplivom osteoklastov (celic, ki razgrajujejo kosti) razgrajuje in sprošča v krvni obtok v obliki kratkih verig peptidov. Eden od teh peptidov je ß-crosslaps (ß CTX).

Povečana koncentracija ß-CTX v krvi je rezultat pospešene razgradnje kosti. To analizo je pomembno izvajati pri ženskah v menopavzi in pri moških, starejših od 50 let.

Povišane vrednosti ß-crosslapsa

Povišane vrednosti ß-crosslapsa so prisotne pri obolenjih obščitničnih žlez (povišan PTH), pomanjkanju vitamina D, karcinomu z metastazami v kosteh, osteoporozi, hiperparatiroidizmu, dolgotrajnem mirovanju.

Znižane vrednosti ß-crosslapsa

Znižane koncentracije se lahko pojavijo po terapiji z nekaterimi zdravili (hormoni v menopavzi, estrogeni po menopavzi, bifosfonati).

Osteokalcin

Osteokalcin, najpomembnejši nekolagenski protein v kostnem matriksu, je kostno-specifičen kalcij vezujoč protein, odvisen od vitamina K in stimuliran z vitaminom D.

Med nastajanjem kosti se osteokalcin tvori v osteoblastih in se delno veže v kostni matriks, delno pa prehaja v krvni obtok.

Koncentracija osteokalcina v krvi je odvisna od modeliranja kosti pri različnih motnjah kostnega metabolizma, npr. osteoporozi, primarnem in sekundarnem hiperparatiroidizmu ali Pagetovi bolezni.

Določanje osteokalcina je lahko koristno pri spremljanju terapije z antiresorptivnimi zdravili ali hormonske terapije.

Povišane vrednosti osteokalcina

Povišane vrednosti osteokalcina so prisotne pri nastajanju kosti in večji aktivnosti kosti (hiperparatiroidizem, metastaze v kosteh, osteoporoza, rahitis).

Znižane vrednosti osteokalcina

Pogosto se pojavljajo pri revmatoidnem artritisu.

 

Cena paketa je 111, 86€. Na paket vam priznamo še 5% popust. 

Na preiskave lahko pridete brez naročanja in na tešče!