BIOLAB- Osteoporoza: osnovni paket


Pri osteoporozi prihaja do napredne izgube kostne mase, gostota kosti se postopoma zmanjšuje, kosti postajajo krhke in lahko lomljive.

Osnovni paket vključuje labortorijske preiskave, ki lahko nakažejo na spremembe v kosteh in so pomembna diagnostična podpora pri oceni in spremljanju osteoporoze, skupaj z mineralno gostoto kosti.

Osnovni paket za osteoporozo vključuje:

  • Kalcij
  • Vitamin D (skupni)
  • Anorganski fosfat
  • iPTH (paratiroidni hormon)
  • ALP (alkalna fosfataza)

Komu je namenjen ta paket?

Paket navedenih analiz se priporoča:

  • Vsem ženskam, ki so vstopile v menopavzo
  • Moškim po 50. letu življenja
  • Osebam z dodatnimi dejavniki tveganja za osteoporozo

Več o analizah, ki tvorijo osnovni paket za osteoporozo:

Kalcij

Kalcij je eden najpomembnejših mineralov v telesu. Približno 99% kalcija se nahaja v kosteh, le majhen del v krvi.

Povišane vrednosti kalcija v krvi se pojavijo pri hiperparatiroidizmu (povečana koncentracija parathormona), metastatskih tumorjih kosti, predoziranju z vitaminom D, in pri osteoporozi.

Znižane vrednosti kalcija v krvi se pojavijo pri hipoparatireoidizmu (znižana koncentracija parathormona), akutnih vnetjih trebušne slinavke, cirozi jeter, pomanjkanju vitamina D ter pri podhranjenosti.

 

Vitamin D

Vitamin D se vnaša v organizem s hrano ali pa se tvori v koži pod vplivom sončnih žarkov. Da lahko postane biološko aktiven, mora iti skozi hidroksilacijo v jetrih in nato v ledvicah. Vloga vitamina D je, da skupaj s paratiroidnim hormonom (PTH) vzdržuje stalno koncentracijo kalcija in fosfata v krvi.

Določanje koncentracije vitamina D se uporablja pri diferencialni diagnostiki hipokalcijemij in hiperkalcijemij ter pri boleznih kosti.

Najpogosteje pa se določa v primeru suma na bolezni, ki vplivajo na gostoto kosti (osteoporoza, osteomalacija, povišan PTH), pri ljudeh, ki se ne smejo izpostavljati soncu, pri osebah z malabsorpcijo maščob, pri povečani izgubi vitamina D (nefrotski sindrom, uporaba zdravil, ki pospešijo metabolizem vitamina D) boleznih jeter in vranice.

Povišane vrednosti vitamina D v krvi se lahko pojavijo pri terapiji z vitaminom D (hipervitaminoza D).

Znižane vrednosti vitamina D v krvi se lahko pojavijo pri nezadostni izpostavljenosti soncu, pri nezadostnem vnosu hrane, pri malabsorpciji maščob, motenem delovanju ledvic in oslabitvi parenhimov v jetrih, pri rahitisu, zmanjšani gostoti kosti in pri pogostih zlomih kosti.

Anorganski fosfat

Fosfat je ključen mineral za oblikovanje kosti in je potreben v vsaki celici za nemoteno delovanje organizma. Približno 85% fosfata se nahaja v kosteh in zobeh.

Povišane vrednosti fosfata v krvi se pojavijo pri hipoparatiroidizemu, hipervitaminozi D, in pri ledvičnih boleznih.

Znižane vrednosti fosfata v krvi pa se pojavijo pri hiperparatireoidizmu, pomankanju vitamina D (zaradi zmanjšanega vnosa hrane ali znižane absorpcije v črevesju), gastrointestinalnih boleznih, in pri osteoporozi.

Alkalna fosfataza (ALP)

Alkalna fosfataza (ALP) je encim, ki se nahaja v kosteh, jetrih, levkocitih, ledvicah, vranici, prostati, placenti (posteljici) in v tankem črevesju. Tem različinim oblikam ALP pravimo izoencimi.

Alkalna fosfataza (ALP) se uporablja za diagnostiko in sledenju boleznim jeter (hepatobilijarne poškodbe), bolezni kosti in pri malignih boleznih.

Povišane vrednosti ALP v krvi ponavadi nakazuje na oslabitev jeter ali na stanja, ki pripeljejo do povečane aktivnosti kostnih celic.

Znižane vrednosti ALP v krvi se lahko začasno pojavijo po transfuziji krvi ali operaciji srca (premostnici). Neprestan visok nivo ALP lahko nakazuje tudi na hipofosfatemijo (znižano koncentracijo fosfata), na genetsko motnjo metabolizma kosti in pri podhranjenosti.

 

PTH (paratiroidni hormon)

PTH ustvarjajo paratiroidne žleze na vratu. Te žleze nadzorujejo raven kalcija v krvi. Ko je kalcija premalo, paratiroidne žleze sprostijo PTH za normalizacijo ravni kalcija. Ko se raven kalcija dvigne, žleze prenehajo sproščati PTH.

V vseh stanjih kjer obstajajo simptomi hiperkalcemije (preveč kalcija v krvi), ali hipokalcemije (premalo kalcija v krvi), je priporočeno določanje koncentracije PTH v serumu.

Povišane vrednosti PTH-a v krvi so lahko posledica preaktivne paratiroidne žleze (hiperparatirodizem) ali drugih potencialnih odstopanj kot so:  

·     Nizke vrednosti vitamina D v krvi,

·     nizke vrednosti kalcija, ki niso povezane s paratirodinimi žlezami,

·     kronična bolezen ledvic.

Znižane vrednosti PTH-a v krvi so lahko povezane z neaktivnimi paratiroidnimi žlezami (hipoparatireoidizem) ali pa so posledica:

·     Preobremenitve z železom,

·     povišane vrednosti kalcija v krvi,

·     autoimunskih bolezni,

·     nizke vrednosti magnezija v krvi,

·     obsevanja.

Cena paketa je 51, 35€. Na paket vam priznamo še dodatnih 5% popusta. 

Na preiskave lahko pridete brez predhodnega naročanja in na tešče.