ZAKAJ LJUBIMO? Ljubezen je lahko včasih čista kemija.


Kot pri mnogih drugih občutkih in občutkih v telesu, je razlog, zakaj ljubimo, kompleksna interakcija med različnimi hormoni in drugimi kemičnimi spojinami. 

Pri romantični ljubezni prevladujejo hormoni adrenalin, estrogen in testosteronv začetnih stopnjah ljubezni, za katere je značilen intenziven občutek privlačnosti do druge osebe. Adrenalin je hormon nadledvične žleze, ki se aktivira v stanju, ko možgani dojemajo nekaj kot grožnjo. Čeprav se srečanje z ljubljeno osebo bistveno razlikuje od resnične grožnje za življenje, jih možgani interpretirajo podobno in sproščajo adrenalin, ki povzroča povečanje srčnega utripa, potenje ali suha usta. Poleg adrenalina sta prisotna tudi spolni hormon estrogen pri ženskah in testosteron pri moških, ki skupaj z nekaterimi drugimi kemičnimi sestavinami prispevajo k ustvarjanju občutka privlačnosti do ljubljene osebe. 

V poznejši fazi romantične ljubezni je pomemben hormon oksitocin, ki ga imenujemo tudi hormon ljubezni. Prispeva k razvoju občutka zaupanja in navezanosti na ljubljeno osebo. Oksitocin ni prisoten le v romantičnih, ampak tudi v vseh drugih tesnih odnosih obarvanih z ljubeznijo, na primer družinskih ali prijateljskih odnosih. Med prijetnimi družabnimi stiki se hormon oksitocin sprosti in spodbuja tvorbo kemičnih spojin, ki nato povzročijo občutek sreče, kar je tudi motivacija za večkratno gojenje teh odnosov. 

Tesni odnosi z ljubljenimi prinašajo številne pozitivne spremembe v človeškem telesu. Različna raziskovanja poročajo, da ljubezen prispeva k zdravju srčno-žilnega sistema in znižuje krvni tlak, izboljšuje kakovost duševnega zdravja in spanja, deluje analgetično v primeru bolečin in zmanjšuje tveganje za razvoj kroničnih bolezni. 

Poleg zdravstvenih koristi ljubezni, je vredno omeniti tudi družbene. Tesni odnosi omogočajo razvoj številnih socialnih veščin in učenje različnih družbenih norm. Če se tesni odnosi razvijajo z različnimi ljudmi, se odpirajo priložnosti za raziskovanje in izpolnjevanje različnih interesov in potreb posameznika. V stresnih situacijah skozi vse življenje, so tesni odnosi pogosto zaščitni dejavnik. Seveda pa je nekatere spremembe veliko lažje storiti s pomočjo in podporo drage osebe.