Uspeh pri hujšanju in spanju - kakšna je povezava?


Vsaka noč spanja lahko poveča vaše možnosti za uspešno izgubo telesne teže. To je biološko dejstvo! 

Manj kot 7 do 9 ur spanja na noč v trajanju od 3 do 4 dni, ne bo povzročilo samo to, da se boste počutili omotično in godrnjavo, ampak tudi: 

• Upočasnilo presnovo

• Zmanjšalo sposobnost telesa za izgorevanje kalorij

• Okvarilo lastno sposobnost, da nadzirate svoj apetit ali sprejemate razumne odločitve.

 

Občutljivost na insulin

Uravnotežene ravni insulina omogočajo maščobnim celicam, da odstranijo lipide (maščobe) in maščobne kisline iz vaše krvi ter ​​tako preprečijo shranjevanje maščob. 

Pomanjkanje sna močno zmanjša občutljivost na inzulin, ki lipidom omogoča kroženje v krvnem obtoku. To ustvarja prekomerno raven insulina, kar sčasoma vodi v skladiščenje maščevja na napačnih mestih (npr. v jetrih), povečanju telesne mase in potencialno v sladkorno bolezen.

 

Hormoni lakote

Vaša lakota ni pod nadzorom volje, temveč pod dvema nočnima "lakotnima hormonoma", grelinom in leptinom.

Grelin je hormon, ki pove, kdaj jesti. Ko ste prikrajšani za spanec, imate več grelina od leptina, hormona, ki vam pove, da nehate jesti.

 

Več grelina + manj leptina = povečanje telesne mase.

 

Pomanjkanje spanja pa ne vodi le do povečane ravni grelina, zaradi česar se počutite bolj lačni, ampak so raziskovalci ugotovili tudi, da je možganska aktivnost okrnjena v predelih skorje, ki ocenjuje apetit in sitost. Na področju možganov, povezanih s hrepenenjem, se poveča tudi aktivnost. Pomanjkanje spanja ne vpliva le na hormonsko ravnovesje, zaradi česar postanemo bolj lačni, ampak tudi nezadostna aktivnost možganov vodi k slabim odločitvam v zvezi s hrano, kar dodatno potrjuje povezavo med pomanjkanjem spanja in povečanjem telesne mase.

 Sleepjpg

Stopnje kortizola

Pomanjkanje spanja poveča raven kortizola, ki pomaga uravnavati presnovo in shranjevanje maščob. Ta hormon aktivira tudi center nagrajevanja možganov, ki so odgovorni za željo po hrani.

Visoke ravni kortizola in grelina zato prispevajo k večjemu občutku lakote, tudi če ste jedli velik obrok.

Visoka raven kortizola lahko tudi upočasni proizvodnjo rastnega hormon in zmanjša sintezo beljakovin, ki zmanjšuje sposobnost telesa za izgradnjo mišične mase in izgorevanja maščob. Upočasni tudi vaše sposobnosti, da se učinkovito opomorete po vadbi, kar naredi samo vadbo zahteven in skoraj neznosen opravek.