TESTIRANJE MAŠČOBNIH KISLIN V KRVI

MAŠČOBE V PREHRANI

Maščobe so pomemben del uravnotežene prehrane. Kot vir energije so nujne za absorpcijo v maščobah topnih vitaminov, so pomembne pri nastajanju hormonov, so sestavni del celičnih membran, kjer skrbijo za prožnost celičnih membran, potrebne pa so tudi za razvoj in delovanje možganov, za živčni sistem in dober vid.

V skupino NEZDRAVIH, nasičenih, uvrščamo maščobe živalskega izvora. Najdemo jih v rdečem mesu, polnomastnem mleku in drugih polnomastnih mlečnih izdelkih, jajcih in siru ter kokosovem in palminovem olju. Povezane so s povečano možnostjo za razvoj srčno-žilnih bolezni, in povišanimi vrednostmi LDL holesterola v krvi.
V skupino ZDRAVIH maščob pa uvrščamo nenasičene maščobne kisline. Najdemo jih večinoma v nepredelanih maščobah iz rastlinskih virov in v ribah. Krepijo zdravje srca in ožilja ter optimizirajo razmerje med LDL in HDL holesterolom v krvi.

ESENCIALNE MAŠČOBE

Esencialne maščobne kisline so večkrat nenasičene maščobne kisline. So nujno potrebne za normalno delovanje človeškega organizma. Telo jih ne more proizvesti samo, zato jih moramo zaužiti s hrano.

Ločimo dve skupini:

Omega-3 maščobne kisline (alfa linolenska kislina - ALA, eikozapentaenojska kislina - EPK in
dokozaheksaenojska kislina - DHK)

in

Omega-6 maščobne kisline (linolna kislina in arahidonska kislina)

 

Previsoka vsebnost omega-6 v razmerju z vsebnostjo omega-3 lahko tvori v telesu vnetja.

Večina ljudi se prehranjuje pretežno s hrano, ki vsebuje omega-6 maščobne kisline in premalo omega-3 maščobnih kislin.
Prevlada omega-6 maščobnih kislin spodbuja tvorbo imunskih celic, ki prispevajo k povišanju vnetja v telesu in razvoju bolezni, kot so srčno-žilne, vnetne in avtoimunske bolezni ter rakava
obolenja. Previsok vnos omega-6 maščobnih kislin zavira absorbcijo omega-3 maščobnih kislin, ki delujejo protivnetno, antikoagulantno in ugodno vplivajo na fluidnost celičnih membran.

Optimalno razmerje med omega-6 in omega-3 maščobnimi kislinami naj bo čim nižje. 4:1 ali manj.


Kaj test maščobnih kislin v krvi ponuja?
Analize opravi neodvisni laboratorij, rezultati pa so anonimni in vam povedo, ali so esencialne maščobne kisline v vaši krvi v ravnovesju.
Test nudi rezultate o enajstih maščobnih kislinah v krvi, ta profil pa je nato uporabljen za izračun šestih prehranskih indikatorjev:

1. Ravnovesje med omega-6 in omega-3
maščobnimi kislinami,
2. Zaščitna vrednost,
3. Omega-3 indeks,
4. Fluidnost celičnih membran,
5. Mentalna moč,
6. Indeks arahidonske kisline.

 

Sprememba se začne od znotraj

S testom maščobnih kislin v krvi pridobite pomembne informacije o učinkih vaše prehrane na zdravje. Dodani so tudi nasveti in smernice o tem, kako obnoviti in ohraniti osnovno ravnovesje omega 6:3 v telesu in kako napredovati na poti zdravja.

Če boste upoštevali naše nasvete in pazili na ustrezno razmerje vnosa maščobnih kislin, lahko pričakujete, da se bo vaš profil maščobnih kislin v krvi znatno izboljšal, s tem pa tudi ugoden vpliv na vaše zdravje.

 

Biolab d.o.o.

Laboratorij za medicinsko biokemijo in hematologijo

Naslov: Vilharjev podhod 23, 1000 Ljubljana

Telefon: (01) 23 50 540

E-mail: laboratorij@biolablaboratorij.si

 

Nadaljnja svetovanja in strokovna priporočila:

Svetovalka: dr. Urška BUKOVNIK

E-mail: urskabukovnik@gmail.com

Spletna stran: https://prehranazazmage.si


TESTIRANJE MAOBNIH KISLIN V KRVIpng