SVETOVNI DAN LEDVIC

Namen in osnovni cilj Svetovnega dne ledvic je izboljšati ozaveščenost ljudi o pomenu delovanja ledvic, preprečevanju nastanka kronične ledvične bolezni ter zgodnjemu odkrivanju in zdravljenju ledvičnih bolnikov. S tem, ko se ljudje zavedajo dejavnikov tveganja, lahko preprečijo ledvično bolezen ali pa poskrbijo, da morebitno bolezen pri njih odkrijejo čim prej. 

Ledvice vsak dan kri očistijo presnovkov (npr. sečnine, kreatinina) in odpadnih snovi, uravnavajo količino mineralov (npr. kalija, natrija, fosfatov, kalcija), kislin in izločijo odvečno vodo. Uravnavajo krvni tlak, nastajanje rdečih krvničk in presnovo kosti. Če zaradi okvare ne morejo več normalno delovati, govorimo o ledvični bolezni.

 

Znaki in simptomi ledvičnih bolezni

Znaki in simptomi ledvičnih bolezni so večinoma prikriti in tihi, bolniki pa dolgo sploh ne vedo, da ledvice slabo delujejo. Nastanejo zaradi zadrževanja soli in vode v telesu ter vnetja sečil oziroma ledvic, ki se kaže z izločanjem rdečih krvničk (eritrocitov), belih krvnih celic (levkocitov) in beljakovin (proteinov) v seču. Med pomembnimi znaki, ki so razlog za sum na ledvično bolezen, so: zvišan krvni tlak, otekanje gležnjev in goleni čez dan, jutranje otekline oči in obraza, odvajanje krvavega seča, penjenje seča, pogosto nočno odvajanje seča, bolečine pri odvajanju seča, zmanjšana količina izločenega seča oziroma odvajanje seča po kapljicah, ledvene bolečine.

 

Vzroki za ledvične bolezni

Vzrokov za nastanek ledvične bolezni je veliko. Največ bolnikov ima kronično ledvično bolezen zaradi zvišanega krvnega tlaka in sladkorne bolezni.

 

✔ Zvišan krvni tlak (arterijska hipertenzija)

✔ Sladkorna bolezen

✔ Glomerulonefritis

✔ Policistična ledvična bolezen

✔ Ledvični kamni

✔ Zdravila

✔ Okužbe sečil

 

S kakšnimi preiskavami ugotovimo ledvično bolezen

Ledvično bolezen odkrijemo z merjenjem krvnega tlaka ter enostavnimi preiskavami krvi in seča.  


Značilne ugotovitve, pri katerih pomislimo na prisotnost ledvične bolezni, so:  

✔ zvišan krvni tlak,

✔ povečana serumska koncentracija kreatinina oziroma zmanjšana ocena hitrosti filtracije v ledvicah (strokovno glomerulne filtracije, z okrajšavo oGF, ki jo izračunamo glede na spol in starost s posebno formulo),

✔ čezmerna količina beljakovin v seču (proteinurija, albuminurija),

✔ čezmerno število eritrocitov (eritrociturija) ali levkocitov (levkociturija) v seču.

 

Večina ledvičnih bolezni povzroči počasno pešanje ledvičnega delovanja zaradi propadanja ledvičnega tkiva, čemur pravimo kronična ledvična bolezen. Znaki kronične ledvične bolezni so lahko dolgo prikriti, zato bolnik običajno zdravnika obišče šele takrat, ko je že nastala nepovratna ledvična okvara. Zato je pomembno, da preiskave krvi in seča, s katerimi odkrijemo ledvično bolezen, opravi vsak bolnik z večjim tveganjem za nastanek kronične ledvične bolezni

 

Dejavniki povečanega tveganja za nastanek kronične ledvične bolezni so:

✔ starost več kot 60 let,

✔ sladkorna bolezen,

✔ zvišan krvni tlak,

✔ srčno-žilna bolezen,

✔ družinski član s kronično ledvično boleznijo.

 

Če imate katerega od naštetih dejavnikov tveganja, je treba  opraviti preiskave krvi in seča za ugotovitev ledvične bolezni ter jih redno ponavljati.

Zgodnje odkritje ledvične bolezni pomaga z ustreznimi ukrepi in zdravili ohraniti njihovo delovanje in prepreči nastanek nepovratne ledvične odpovedi (končne ledvične odpovedi).