Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS)

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) je zapletena hormonska motnja, ki lahko vpliva na različne telesne funkcije pri ženskah. PCOS lahko povzroči številne zdravstvene težave, med katerimi so najpogostejše neplodnost, saj je zaradi motenj ovulacije lahko težko zanositi. Pojavi se lahko tudi metabolni sindrom, ki vključno z inzulinsko rezistenco, povečanim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2, visokim krvnim tlakom lahko pripelje do večjih zdravstvenih zapletov. Pride lahko tudi do srčno-žilnih bolezni. Mnoge ženske s PCOS se soočajo z debelostjo ali težavami pri uravnavanju telesne teže. Velikokrat se pri ženskah s PCOS pojavijo depresija, anksioznost in težave z duševnim zdravjem.

Zdravljenje PCOS

Zdravljenje PCOS je pogosto usmerjeno v lajšanje simptomov in obvladovanje povezanih zdravstvenih težav. Pri zdravljenju pomaga uravnotežena prehrana, redna telesna vadba in vzdrževanje zdrave telesne teže. Pomaga lahko tudi hormonska terapija (kot so kontracepcijske tablete) za uravnavanje menstrualnega ciklusa in zmanjšanje hiperandrogenizma, zdravila za spodbujanje ovulacije in metformin za izboljšanje inzulinske občutljivosti.

Če bolehate za PCOS ali pa se lahko poistovetite z zgoraj naštetimi dejavniki pri tem igrajo ključno vlogo spolni hormoni, ki jih lahko analiziramo v Biolabu.

Prolaktin:

Prolaktin je hormon, ki ga izloča hipofiza in je ključnega pomena za razvoj mlečnih žlez in proizvodnjo mleka po porodu. Vpliva tudi na regulacijo imunskega sistema in ima vlogo pri ravnovesju tekočin.

Povišane ravni prolaktina (hiperprolaktinemija) lahko povzročijo motnje menstrualnega ciklusa in anovulacijo. Preverjanje ravni prolaktina je pogosto del diagnostičnega postopka pri ženskah s PCOS, da se izključi hiperprolaktinemija kot vzrok za simptome.

FSH (Folikle stimulirajoči hormon):

FSH je hormon, ki spodbuja rast in dozorevanje foliklov v jajčnikih. Proizvaja ga hipofiza.

Pri ženskah s PCOS je pogosto razmerje med FSH in LH (luteinizirajočim hormonom) neravnovesno, kar vodi do težav z ovulacijo.

LH (Luteinizirajoči hormon):

 LH je hormon, ki prav tako izloča hipofiza in je pomemben za sprožitev ovulacije in vzdrževanje funkcije rumenega telesca po ovulaciji.

Ženske s PCOS imajo pogosto povišane ravni LH, kar lahko povzroči povečano proizvodnjo androgenov v jajčnikih in posledično vodi do simptomov hiperandrogenizma.

Estradiol:

Estradiol je oblika estrogena, ki ga proizvajajo jajčniki. Pomemben je za razvoj in vzdrževanje ženskih reproduktivnih tkiv, vključno s sluznico maternice, in vpliva na menstrualni ciklus.

Ženske s PCOS imajo lahko nepravilne ravni estradiola zaradi motenj v ovulaciji.

Testosteron:

Testosteron je primarni moški spolni hormon, vendar ga v manjših količinah proizvajajo tudi ženske. Pri ženskah igra vlogo pri rasti mišic, kosti in uravnavanju libida.

Ženske s PCOS pogosto imajo povišane ravni testosterona, kar vodi do simptomov hiperandrogenizma, kot so akne, hirzutizem in androgena alopecija.

Hormonski paket za ženske – razširjeni, vključuje naslednje hormone:
 

Priporočamo vam hormonski paket za ženske – razširjeni, ki vključuje:

  •  FSH
  •  LH
  • Estradiol
  • Progesteron
  • Prolaktin
  • Testosteron
  • AMH (Anti-Mullerov hormon)
  • DHEA-s
  • TSH
  • T3 prosti
  • T4 prosti

 

Cena paketa: 140,43 EUR + 2,49 (odvzem krvi). Na skupno ceno vam priznamo še 10% popust.

Prednosti določanja hormonov v Biolabu:

Vsi navedeni hormoni v paketih se določajo vsak dan, vključno z AMH. Rezultati testov so pripravljeni v nekaj urah. Predhodno naročanje ni potrebno.

Da boste spoznali svoje telo in naravno okrepili ženske organe, spoznajte delovanje svojih hormonov.