SINDROM KRONIČNE UTRUJENOSTI

Pomanjkanje energije, dalj časa trajajoč občutek utrujenosti, pomanjkanje volje pri opravljanju najenostavnejših dnevnih opravil in aktivnosti – govorimo o izčrpanosti? Ne, vaše telo vam daje le opozorilne signale, ki so lahko povzročeni s prikritimi zdravstvenimi težavami. 

Možni razlogi za pogost občutek utrujenosti: 

·       Premalo (kvalitetnega) spanja. Najpogostejši vzrok utrujenosti, vendar se ga je možno enostavno rešiti. 

·       Stres. Celodnevna izpostavljenost stresnim situacijam utruja tako psihično kot fizično. S pospešenim tempom življenja so pogosto povezani tudi nekvalitetni vzorci prehranjevanja, nezmožnost sprostitve ter težave s spanjem.

·       Prehrana. Moderni način življenja pogosto zajema preskakovanje obrokov ali vnos kaloričnih živil, ki so bogata z enostavnimi ogljikovimi hidrati.

·       Ščitnica. Oslabljeno delovanje te žleze vpliva na metabolizem telesa in stalni občutek utrujenosti je zelo pogost simptom. Stanje ščitnice lahko preverite s krvnimi preiskavami in ultrazvočnim pregledom.

·       Anemija. Zmanjšana možnost prenosa kisika po organizmu se prepozna po znižanih vrednostih železa v krvi. Stanje železa in/ali feritina lahko preverite s krvnimi preiskavami.

·       Sladkorna bolezen. Občutek utrujenosti je pogosto povezan s problemi uravnavanja sladkorja v organizmu. Sladkorna bolezen se diagnosticira s preverjanjem koncentracije sladkorja v krvi.

·       Problemi s srcem. V primeru težav kardiovaskularnega sistema je možen nastanek občutka utrujenosti, kateri ne mine, temveč se povečuje v trenutkih bolj intenzivnega stresa.

·       Menopavza. Hormonalne spremembe med menopavzo lahko posredno ali neposredno povzročijo dolgotrajen občutek utrujenosti.

·       Infekcijska mononukleoza. Močni procesi vnetja v organizmu povzročajo nastanek citokinov in protiteles, kateri so povezani z odzivom telesa na patogene.

·       Depresija. Nihanja razpoloženja v katerih se kaže manifestacija zmanjšane afazije in depresije, so posledica kemičnih neravnovesij v možganih.

 

Laboratorijske preiskave so lahko koristne za diagnosticiranje stanj s podobnimi simptomi in motnjami, kateri morajo biti identificirani in ozdravljeni, preden lahko diagnosticiramo sindrom kronične utrujenosti.

 

Osnovne laboratorijske preiskave, ki se priporočajo:

·       Testi delovanja jeter in ledvic,

·       elektroliti,

·       glukoza v krvi,

·       kompletna krvna slika,

·       sedimentacija eritrocitov,

·       hormoni ščitnice,

·       železo,

·       urinske preiskave,

·       revmatoidni faktor za določitev ali je lahko prisoten Revmatoidni artritis,

·       kortizol.