Prepustnost črevesja in Zonulin

Prepustno črevo vpliva na celo telo.

Ali imate težave z občutljivostjo na gluten, z alergijami ali z razdražljivim črevesjem? Imate mogoče katero od avtoimunih bolezni, težave s srčnožilnim sisstemom, težave s koncentracijo in pomnjenjem ki se pojavljajo intervalno ali pa katero od kognitivnih motenj, kot so: depresija, nervoza, bipolarna motnja? Prebavni sistem, predvsem črevesje, igra pomembno vlogo pri razvoju zgoraj naštetih težav.

Črevesna stena opravlja dve pomembni vlogi. Deluje selektivno za vitamine in minerale v sledovih, ki jih zaužijemo s hrano in pijačo in kot pregrada pred škodljivimi bakterijami, glivami, virusi in plesnimi. Stalna izpostavljenost raznovrstnim toksinom, aditivom v hrani, nekaterim mikroorganizmom in ostalim snovem ki jih najdemo v zraku in vodi, lahko poškodujejo črevesno steno do take mere, da postane prepustna. To imenujemo sindrom prepustnega črevesja (angleški izraz: leaky gut). V takem primeru črevesna stena izgubi svojo varovalno vlogo in omogoča prehod nepopolno razgrajene hrane, toksinov, patogenih mikroorganizmov in kemičnih snovi v krvni obtok, kar sproži odziv imunskega sistema in vnetni proces. Prepustnost črevesne stene spremlja odziv imunskega sistema na različne vrste hrane, ker poškodovana sluznica omogoča nepopolno razgrajenim delom hrane vstop v krvni obtok. Intoleranca na hrano je zato lahko posledica pepustnosti črevesne stene in vnetnih procesov. Ker dele neprebavljene hrane izgubljamo, je motena tudi absorpcija mikrohranil ki se absorbirajo v črevesju.

Posledice nezdravljenih težav s črevesno sluznico poleg intoleranc na hrano in pomanjkanja mikrohranil v telesu, največkrat vodijo v širši spekter težav zdravjem:

- alergije,

- težave s kožo,

- kronične utrujenosti,

- težave s pomanjkanjem mikrohranil česar ne uspemo več ustrezno nadomestiti s hrano in jemanjem prehranskih dopolnil (tipičen primer je železo),

- zmanjšana imunska kompetenca črevesne sluznice, ki se kaže kot: večja razrast bakterij (napihnjenost),

- težave z razrastom kandide,

- razdražljivost črevesne sluznice,

- avtoimune bolezni, kot:  lupus, revmatoidni artritis, multipla skleroza, itd.

 

Vzroki za razvoj prepustne črevesne stene:

·     Izpostavljenost črevesne sluznice prekomerni bakterijski kolonizaciji črevesja. Toksini ki jih izločajo nekatere bakterije poškodujejo celice črevesne stene. Pojavijo se težave z intolerancami na hrano in velikokrat tudi disbioze, oz. neravnovesja črevesnih mikroorganizmov kar se odrazi v napihnjenosti. Prepustnost črevesne stene pa je lahko tudi: a.) posledica okužb s patogenimi mikroorganizmi (okužbe), b.) posledica razrasti kandide, c.) izpostavljenosti okužbi z bakterijo Helicobacter pylori ali d.) posledica izpostavljenosti sporam plesni v bivalnem okolju;

     izpostavljenost antibiotikom ali drugim zdravilom, ki poškodujejo steno črevesja;

          poškodbe povezav med epitelnimi celicami črevesne stene, kar spremljamo s testom koncentracije zonulina v krvi. Zonulin je beljakovina, ki velja za marker prepustnosti črevesne stene in sicer v primerih, ko je stena prepustna zaradi poškodbe povezav/trakov med celicami. Epitelne celice v črevesni sluznici se držijo skupaj z ozkimi trakov. Ti tesnijo prostor med celicami in zagotavljajo črevesno pregrado. Odpiranje in zapiranje teh povezav oz. interepitelnih kanalov med celicami, regulira zonulin. Visoke koncentracije zonulina v krvi nakazujejo na prepustnost med epitelnimi celicami črevesne stene in na posledične odzive imunskega sistema.

Črevesni epitelij je tudi mesto, kjer se sintetizirajo encimi, kot sta diamin oksidaza (DAO) in laktaza, zato morfološke spremembe črevesne sluznice, ki jih povzroča vnetje, vodijo v zmanjšano sintezo teh encimov. Kronične vnetne črevesne bolezni pogosto povzročajo sekundarno pomanjkanje DAO in laktaze. Sledneje pa vodi v težave z intoleranco na histamine in laktozo. DAO razgrajuje histamine.

Ker sindrom prepustne črevesne strene vodi tudi v zmanjšano absorpcijo predvsem mikroelementov kot so: Mg, Se, Zn, Ca, je smiselno preveriti njihovo koncentracijo v krvi.

Spremljanje koncentracije zonulina v krvi omogoča tudi spremljanje poteka zdravljenja. Pri bolnikih s celiakijo se na primer koncentracija zonulina zmanjša vzporedno z znižanjem vnetja in ob strogi prehrani brez glutena.


 

NOVI BIOLABOV PAKET: Prepustno črevesje (vključuje preiskave Zonulina, Intestinalnega maščobno kislinskega vezujočega proteina I-FABP, cinka, magnezija, selena in kalcija), 

ali posamezno:

test Zonulina,

test aktivnosti encima DAO

in

test koncentracije histaminov