POMANJKANJE ALI PRESEŽEK ŽELEZA V KRVI

 

Železo je mineral, prisoten v vseh telesnih celicah, največ pa se ga nahaja v rdečih krvnih celicah in v mišicah, kjer je kot del specializiranih molekul soodgovoren za vezavo, shranjevanje in transport kisika. Železo je ključni element presnove in sestavina številnih encimov in hormonov. 

Približno dve tretjini vsega železa je v hemoglobinu, večina ostalega pa je vezanega v feritin, beljakovinski kompleks, ki služi kot zaloga železa. 

Železo ima v telesu številne, izredno pomembne funkcije. Je sestavni del hema, snovi, ki sodeluje pri različnih biokemičnih reakcijah. Med drugim je hem prisoten tudi v beljakovinah hemoglobinu in mioglobinu; hemoglobin v rdečih krvnih celicah omogoča vezavo in prenos kisika od pljuč po vsem telesu, mioglobin, ki se nahaja v mišičnih celicah, pa veže in shranjuje kisik za nemoteno delovanje mišic.

Železo je tudi sestavni del snovi, ki:

 - sodelujejo pri proizvodnji energije za delovanje telesa,
- sodelujejo pri razstrupljanju in presnovi zdravil,
- delujejo kot antioksidanti,
- pomagajo imunskemu sistemu uničevati bakterije,
- sodelujejo pri nastajanju genskega materiala,
- uravnavajo procese, ki zaznavajo količino kisika v tkivih in posledično pri odgovoru telesa na zmanjšano količino kisika.

 

Pomanjkanje železa

Pomanjkanje železa je najbolj razširjeno pomanjkanje hranilne snovi na svetu. Na splošno ločimo tri stopnje pomanjkanja železa:

1. izčrpane so zaloge, vendar funkcionalnega pomanjkanja še ni;
2. zgodnje funkcionalno pomanjkanje železa že moti nastajanje rdečih krvnih celic;
3. daljše pomanjkanje železa pozroči mikrocitno hipokromno slabokrvnost – anemijo, za katero so značilne majhne rdeče krvne celice z nizko vsebnostjo hemoglobina. Simptomi (bledica, utrujenost, slabost) so posledica nezadostne oskrbe s kisikom in moten potek vseh telesnih procesov, v katerih sodelujejo snovi, ki vsebujejo železo. Anemija zaradi pomanjkanja železa se zdravi z železovimi dodatki.


Vzroki za pomanjkanje so lahko:

   - hitra rast; pomanjkanje zaradi hitre rasti se lahko pojavi pri dojnčkih, otrocih starih od 6 mesecev do 4 let in adolescentih v obdobju hitre rasti;
   - nosečnost; potrebe po železu so povečane zaradi oskrbe zarodka in posteljice ter povečanja volumna krvi;
   - kronična krvavitev v primeru nekaterih bolezni;
   - akutna krvavitev, ki pa običajno povzroči le kratkotrajno pomanjkanje, saj se izčrpajo le zaloge železa;
   - bolezni, ki povzročajo slabšo absorpcijo železa v črevesju (celiakija, infekcija);
   - vegetarijanstvo; ker je biološka razpoložljivost železa iz rastlinskih virov precej manjša kot biološka razpoložljivost iz živalskih virov, morajo vegetarijanci zaužiti približno 80% več železa in paziti, da zaužijejo tudi dovolj snovi, ki optimizirajo absorpcijo železa;
   - redna in intenzivna telesna vadba; potrebe telesno aktivnih ljudi so lahko do 30% višje kot pri nekativni populaciji;

   Presežek  železa

   Zaradi izredno učinkovitega mehanizma uravnavanja absorpcije železa v črevesju tudi dolgotrajnejše uživanje povišanih količin železa pri zdravih ljudeh le redko povzroči zastrupitev. Vzrok za zastrupitev je največkrat hemokromatoza, dedna presnovna bolezen, pri kateri je moten mehanizem uravnavanja absorpcije železa v črevesju. Možen neposreden vzrok za zastrupitev so lahko tudi dedne anemije, ki jih ne povzroča pomanjkanje železa. Pri teh anemijah povišano absorpcijo železa povzroča stalno nastajanje novih rdečih krvnih celic, zaradi česar se poveča potreba po železu.

   Najpogostejši simptomi zastrupitve z železom so poškodbe jeter, srčne mišice in trebušne slinavke, hiperpigmentacija kože in bolečine v sklepih. Previsoka količina železa v telesu naj bi bila tudi dejavnik tveganja za pojav nekaterih srčno-žilnih bolezni ter raka jeter in črevesja, pripomogla pa naj bi tudi k nastanku živčnodegenerativnih bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.



   Marec - MESEC ŽELEZA!



   Ta mesec smo Vam pripravili presenečenje: Ko opravite katerokoli preiskavo pri nas, dobite zraven GRATIS preiskavo železa v krvi! Čakalnih vrst nimamo!

   Za zanesljive in točne rezultate priporočamo, da na odvzem pridete tešči ter do 10. ure zjutraj.

   Vaš BioLab!