Novo v Biolabu - anti-Müllerjev hormon (AMH) - Edini v Sloveniji, ki testiramo na AMH vsak dan!

Določitev anti-Müllerjevega hormona (AMH) zagotavlja nov vpogled v funkcijo jajčnikov.

 

Mnoge ženske se danes pozneje odločajo za materinstvo, kar povečuje pomen njihove informiranosti o lastni biologiji in obdobju plodnosti. Pri tem je zelo pomembno določanje ravni anti-Müllerjevega hormona, ker njegove vrednosti kažejo na funkcijo in rezervo jajčnikov ter pričakovani trenutek vstopa v menopavzo. 

Ženske se namreč rodijo z določenim številom jajčnih celic, njihovo število pa se sčasoma zmanjšuje. Tako je plodnost žensk najvišja v dvajsetih letih, po tridesetih letih starosti se plodnost zmanjšuje, v štiridesetih pa je možnost zanositve zelo majhna.

 

Diagnostična vrednost anti-Müllerjevega hormona

Anti-Müllerjev hormon (AMH) proizvaja folikle v razvoju, uravnava njihovo zorenje in preprečuje prekomerno število zrelih jajčnih celic. Raven tega hormona je neposredno povezana s preostalim številom jajčnih celic, kar kaže na njegov pomen za diagnozo na področju človeške reprodukcije. Vrednosti tega hormona so med menstrualnim ciklusom le rahlo spremenjene, zato lahko preiskavo na osnovi odvzema krvi opravimo kadarkoli. Po drugi strani pa so referenčne vrednosti AMH odvisne od starosti ženske in se lahko merijo do menopavze. 

Vrednosti AMH so pomembne pri diagnosticiranju različnih motenj jajčnikov.

Danes je AMH zlati standard na svetovni ravni pri ocenjevanju rezerv jajčnikov, določanju reproduktivnega potenciala, napovedovanju časa menopavze in najpomembnejšem napovedovalniku odziva jajčnikov in možnosti zanositve v postopkih izventelesne oploditve.

V primeru policističnih jajčnikov (PCOS) je AMH znatno povišan.

 Beckman-Coulter-Samoszuk-Feinglass-Sun-AMH-testing_MS02_180405Figure302age-related-AMH-declinejpg

Referenčne vrednosti za AMH za ženske v rodni dobi

 

Spodnja tabela navajareferenčne vrednosti AMH za ženske, mlajše od 38 let. Bodite pozorni na mersko enoto, ki se uporablja v laboratoriju, kjer je bilo opravljeno testiranje.

 

Interpretacija(ženske mlajše od 38 let)AMH konc.(μg/L)AMH konc.(pmol/L)
zelo nizke0.00 – 0.310.00 – 2.20
nizke0.31 – 2.202.20 – 15.7
zadovoljive2.20 – 4.0015.7 – 28.6
optimalne4.00 – 6.8028.6 – 48.5
povečane> 6.80> 48.5


Pomembno je, da se rezultati laboratorijskih izvidov razlagajo v okviru zdravstvenega stanja ženske in njene starosti, da bi se izognili napačnim sklepom. Pri interpretaciji rezultatov se vedno posvetujte z vašim zdravnikom. Na primer, isti rezultat testa AMH bo različno interpretiran za žensko, mlajšo od 25 let in za žensko staro 35 let, ter bo posledično drugačen pristop k morebitnemu zdravljenju, pri čemer se bo upoštevala celotna anamneza pacientke.