MOVEMBER - mesec boja proti raku prostate

Mesec november označujemo kot mesec boja proti raku prostate in raku mod z namenon, da bi povečali ozaveščenost moških o pomenu preventivnih pregledov. V ta namen si nekateri moški puščajo rasti brke cel mesec.

Rak prostate običajno raste in se razvija počasi, vrsto let ostane omejen na žlezo. Agresivnejše oblike raka rastejo in se širijo hitreje in tako znatno skrajšajo pričakovano življenjsko dobo pri moških. Pojavnost raka prostate se zvišuje po 50. letu starosti in se najpogosteje pojavi med 70. in 74. letom, rak mod pa se pojavi pri mlajših moških (15 - 39 let).

V zgodnjih fazah bolezni le-ta pogosto ne povzroča težav. Časovno obdobje brez simptomov pa lahko traja nekaj let.

Simptomi, na katere moramo biti pozorni:

  • težko uriniranje,
  • nenadzorovano uhajanje urina,
  • kri v urinu,
  • utrujenost in oslabelost,
  • izguba teže. 

Preprost in učinkovit preventivni korak, ki ga lahko stori vsak zase, je meritev vrednosti PSA v krvi. PSA je za prostato specifičen antigen, ki je najboljši laboratorijski označevalec raka prostate. Nastaja izključno v celicah prostate in je med tumorskimi označevalci najbolj organsko specifičen.

Ker je zelo pomembno, da bolezen odkrijemo zgodaj, bi morali moški sprejeti navado opravljati preventivno testiranje vsaj 1x letno.
Za svoje zdravje lahko torej naredimo veliko že s preventivo, zato v mesecu novembru pozivamo vse moške, z brki ali brez, ne pozabite kontrolirati svojega zdravja.

V sodelovanju z ''Za zdravje'' vam na preiskavo PSA podarjamo 10% popusta.

*Akcija velja od 13.11.2023 do 30.11.2023