Menopavza - ŽE?


Po mnenju strokovnjakov, so mlade ženske v zgodnji menopavzi premalokrat pravilno diagnosticirane. Študije kažejo, da 1% žensk pod 40. letom in 5% žensk pod 45. letom vstopi v zgodnjo menopavzo. Le-ta je pogosto spregledana s strani zdravnikov, saj se veliko simptomov zlahka zamenja za druga zdravstvena stanja.

Simptomi menopavze vključujejo: zamujene menstruacije, vročinske vale, nočno potenje, težave s spanjem, spremembe v razpoloženju in pridobitev na teži. Če imate simptome menopavze, lahko vaš zdravnik naroči krvne preiskave, ki pomagajo ugotoviti kaj točno se dogaja v telesu in da se lahko izločijo druge možne težave. Dve najbolj pogosto naročeni krvni preiskavi sta FSH – Folikle stimulirajoči hormon in estradiol (E2). 

FSH se smatra za glavni test, ki ugotovi ali ste v menopavzi ali ne. Raven FSH se zviša, ko jajčniki prenehajo proizvajati dosti estrogena. Visoke ravni FSH-ja so tako indikator, da vaše telo prehaja v menopavzo. 

Ko jajčniki prenehajo delati, se raven estradiola zniža. Nizko raven estradiola lahko povzročijo tudi pretirana telovadba, nizek delež telesne maščobe in zmanjšana rezerva jajčnikov.

 

Moška menopavza? 

Veliko ljudi tega ne pozna, vendar prav tako kot ženske, gredo moški skozi svojo verzijo menopavze, ki je znana kot »andropavza«. Povzroči jo padec ravni testosterona. Ko se moški starajo, se raven testosterona niža povprečno za 1% na leto po 30. letu starosti. Za razliko od žensk, imajo lahko moški otroke tudi po 90. letu starosti. 

Simptomi moške menopavze vključujejo: utrujenost, slabotnost, depresija, težave v spolnosti... Edini način za odkritje moške menopavze (nizek testosteron) je s krvno preiskavo.

 

V mesecu oktobru Vam zato v BioLabu ponujamo 20% popusta na naslednje krvne preiskave:

 

FSH, ESTRADIOL in TESTOSTERON (cel.)

 

SAMO DO KONCA OKTOBRA!

#NiPavzeVMenopavzi