Maščobe v krvi – holesterol in trigliceridi


Skoraj polovica odraslega prebivalstva v svoji krvi nosi preveč maščob. Pogosto se zdravstvene težave, ki bi človeka pripeljale do zdravnika pokažejo prepozno, to velja tako za visok nivo holesterola kot tudi sladkor v krvi ali visok krvni pritisk.

Prav in koristno bi bilo, da bi vsak odrasel vedel, koliko holesterola ima v krvi. Zato so nujne preventivne meritve!

Najpomembnejše maščobe v krvi so holesterol in trigliceridi. Holesterol je maščobi podobna snov, ki nastaja predvsem v jetrih (80 %), v telo pa ga vnašamo tudi s hrano živalskega izvora (20 %). Holesterol telo nujno potrebuje, saj je pomemben sestavni del vseh celičnih membran in sodeluje pri izdelavi  hormonov ter vitamina D. Ker v vodi ni topen, se po krvi prenaša vezan z beljakovinami v delcih, imenovanih lipoproteini. Lipoproteini velike gostote (HDL) odstranjujejo holesterol iz žilne stene (zato jim rečemo tudi varovalni ali dobri holesterol). Lipoproteini majhne gostote (LDL) pa svoj holesterolni tovor v žilno steno odlagajo in jo s tem ožijo (t. i. slabi ali škodljivi holesterol).

Trigliceridi se, podobno kot holesterol, v krvi prenašajo v lipoproteinskih delcih (lipoproteini zelo majhne gostote – VLDL). Med vsemi maščobami so ravno trigliceridi v telesu najbolj prisotni, saj se prav v obliki teh estrov maščobnih kislin skladišči energija v maščevju.

  HDL LDLjpg

Najpogostejši vzrok zvišane ravni maščob v krvi je nepravilna prehrana, debelost, nekatere podedovane lastnosti in majhna telesna aktivnost

Holesterol lahko ogrozi naše zdravje, če ga je v krvi preveč. Odvečni holesterol se odlaga zlasti v steni arterij, kjer povzroča postopno zožitev in končno zamašitev žile. Zvišana raven holesterola (hiperholesterolemija) – še zlasti nevarnega LDL – je močan dejavnik tveganja za napredovanje aterosklerotičnih sprememb na žilju in razvoj srčne in možganske kapi. Če se vrednost holesterola zviša za 1 %, se nevarnost za pojav srčnega infarkta zveča za 2%.

Ogroženost veča tudi premalo “dobrega” holesterola HDL ter zvečanje ravni trigliceridov. 


Zaželene vrednosti holesterola

Celokupni holesterol: manj kot 5,2 mmol/l

HDL holesterol: več kot 1,2 mmol/l pri ženskah, več kot 1,0 mmol/l pri moških

LDL holesterol: manj kot 3,3 mmol/l

Trigliceridi: manj kot 1,7 mmol/l