Kri in športniki

V koncept celostne obravnave sodobnega vrhunskega športnika vsekakor sodijo tudi redne krvne analize.

Preprečevanje pretreniranosti in sindroma relativnega pomanjkanja energije vključuje tudi redno spremljanje statusa železa preko feritina, hemoglobina in tudi topnih transferinskih receptorjev, ki za razliko od feritina niso odvisni od drugih parametrov vnetja. Npr. po obdobju napornih treningov bo telo vsekakor reagiralo tako, da bodo številni markerji vnetja povišani in bo ob tem tudi raven feritina lahko bila navidezno normalna navkljub znižanim zalogam železa.

Pomembni so tudi nekateri kazalci poškodbe mišic kot so kreatin kinaza, alkalna fosfataza in transaminaze (ALT in AST), ki znajo biti pomembno povišani zlasti po ekscentričnih obremenitvah mišice.


DSC_0277JPG

Trenažni proces povzroča tudi hormonske spremembe, zato pogosto pa spremljamo raven kortizola (katabolizem) in testosterona (anabolizem), saj nam razmerje teh dveh hormonov govori o tem katera faza presnove trenutno prevladuje (katabolna ali anabolna) kot tudi raven ščitničnih hormonov, ki so zlasti pri športnicah pogosto iztirjeni. V celostno obravnavo sodi tudi sledenje ravni 25(OH)D - torej ravni vitamina D v telesu, saj so zadnje študije pokazale njegov velik pomen pri športni zmogljivosti in regeneraciji, a istočasno kažejo tudi na precejšnji delež športnikov s prenizkimi vrednostmi tega vitamina D.


Skratka, krvne analize vrhunskih športnikov bi bilo smiselno opravljati vsaj dvakrat na leto, saj podpirajo v prvi vrsti zdravje športnika potem tudi njegovo športno zmogljivost in učinkovitost, ter zagotavljajo boljšo in celovitejšo prehransko podporo športnika.

V Biolabu smo pripravili posebne pakete za športnike s popusti do 20%. Več lahko pogledate na http://biolablaboratorij.si/biolab-športniki-in-rekreativci