Endomarec


Marec je mesec ozaveščanja o endometriozi.

Endometrioza je ena izmed tistih bolezni, o kateri se zelo malo govori, vendar je kljub temu ena najpogostejših bolezni pri ženskah v reproduktivnem obdobju saj je pogostješa kot rak, sladkorna bolezen ali spolno prenosljive bolezni. 

1od10png

Danes je že vsaka deseta ženska v rodnem obdobju diagnosticirana za to boleznijo. Ker je marec mesec ozaveščanja o endometriozi, ji tudi mi namenjamo svojo pozornost in v ta namen ves mesec nosimo rumene pentlje. 


Za kaj pravzaprav gre?

Pri endometriozi pride do vraščanja maternične sluznice v zunanje stene maternične votline. Pojavijo se lahko lezije, zarastline v okoljna tkiva, ciste ali lokalna vnetja. Bolezen se pri ženskah izraža različno, pri nekaterih poteka brez simptomov in jo odkrijejo naključno. Najpogosteje pa se izraža kot močna bolečina v spodnjem delu trebuha, lahko v ciklih ali pa je kronična. Odkrivanje endometrioze je zahtevno tudi zaradi podcenjevanja nekaterih simptomov in zaradi zamenjevanja z boleznimi s podobnimi simptomi, kot so vnetje rodil, razdražljivo debelo črevo, vnetje mehurja in podobno. Posledica endometrioze pa je lahko tudi neplodnost.

bol-brzucha-w-6-tygodniu-ciazy-bol-brzucha-na-poczatku-ciazy-bol-podbrzusza-w-ciazy-bol-brzucha-w-ciazy-jak-na-okres-BIG-75651jpg

Težave, ki jih imajo ženske z endometriozo, so prepogosto podcenjene, zato ne preseneča, da je čas od začetka simptomov do dokončne diagnoze in zdravljenja v Evropi 8 let. 

V zadnjih letih je vse več govora o tej zahrbtni bolezni. V Ljubljani je postavljen Center za Endometriozo, kjer poteka zdravljenje bolnic s to boleznijo. V namen ozaveščanja o endometriozi in pomoči bolnicam s to boleznijo, pa je ustanovljeno tudi društvo Endozavest, ki v mesecu marcu organizira veliko dejavnosti na temo te bolezni.