Bodi moški – pusti brke in prevzami odgovornost za svoje zdravje! #Movember


DAME IN GOSPODJE, TO JE MESEC NAŠIH MOŠKIH: SPOMNITE JIH, DA SKRBIJO ZA SVOJE ZDRAVJE IN NAM ŽIVIJO DLJE.

 

V začetku novembra se začne gibanje »Movember«, katerega namen je ozaveščanje moških  o boleznih, ki jih lahko prizadanejo in zaradi katerih  pogosto umirajo mladi.  

Za Movember je značilno simbolično puščanje brkov. To gibanje je leta 2003 začela avstralska nevladna organizacija Movember Foundation. Movember se je spremenil v globalno gibanje, njegov cilj pa je do 2030. leta za 25 odstotkov zmanjšati število ljudi, ki umrejo prezgodaj.  

V trinajstih letih, odkar je bila ustanovljena, je organizacija izvedla več kot 1200 projektov, ki pomagajo moškim, da živijo dlje in srečnejše. Meške tako ozaveščajo o raku prostate in raku na modih ter psihološkem zdravju in preprečevanju samomora.  

Rak prostate je najbolj maligna oblika bolezni, ki prizadane moško populacijo. Prepozna se lahko po pogostem uriniranju ali urinski inkontinenci, bolečini pri uriniranju, težavah pri doseganju erekcije, znižano količino ejakulata, boleči ejakulaciji in/ali prisotnosti krvi v urinu ali semenu.  

Screen Shot 2018-11-05 at 092006png

Da bi ga odkrili pravočasno, je priporočljivo, da moški v svojih štiridesetih začnejo z rednimi pregledi PSA (prostate specifičnega antigena) – tumorskega označevalca za prostato.  

Natančneje, ta protein proizvajajo celice prostate in posledično njena povišana vrednost kaže na morebitne patološke spremembe. Včasih ne nakazuje na rak prostate, ampak je problem lahko v samem povečanju prostate, vnetja ali benigne hiperplazije prostate. Rak prostate se uspešno zdravi, če je odkrit v začetni fazi.  

Najpogosteje se ugotovi, da je rak lokaliziran ali omejen na prostato ali rahlo razširjen. Zaradi tega zgodnja diagnoza lahko prepreči poslabšanje bolezni. Stopnja preživetja moških, pri katerih je rak prostate odkrit v zgodnji fazi, je 98% skozi petletno obdobje.  

Kaj lahko mi/me storimo za naše moške:

-      Spomnimo jih, da morajo iti na preiskave

-      Vedno jih podpirajmo

-      Imejmo radi njihove brke ta mesec