Ali znamo brati laboratorijske izvide?

Med podrobnim pregledom krvi je mogoče ugotoviti, kaj nam primanjkuje in kaj je narobe, in s pravilnim ukrepanjem popraviti oziroma nadomestiti primanjkljaj. Tako postanemo vitkejši, bolj dinamični in polni energije. Zaradi vsega tega, zdravniki priporočajo in odrejajo redne periodične poglobljene preiskave krvi.

Kri je sestavljena iz:

·       krvne plazme (55%). Ta je sestavljena iz vode, v kateri so raztopljene beljakovine, encimi, hormoni, soli, elektroliti in druge snovi. Krvna plazma je transportni medij za glukozo, lipide, aminokisline, hormone ter končne presnovne produkte, ogljikov dioksid in v manjši meri kisik.

·       Krvnih celic (45%). Ločimo tri vrste krvnih celic: rdeče krvničke – eritrociti, bele krvničke – levkociti in krvne ploščice ali trombocite.

kripng

Danes je pregled krvi in urina pravzaprav osnova, na podlagi katere se zdravniki odločajo o težavah in boleznih. Normalna krvna slika kaže, da vsak posamezen organ v telesu deluje pravilno, v medsebojnem ravnovesju. Pri tem se zdravniki ravnajo po izmerah v krvi, v primerjavi s standardnimi tabelami referenčnih vrednostih, ki so narejene na podlagi povprečnih vrednosti za človeka. Odstopanje navzgor ali navzdol od teh srednjih vrednosti je neravnovesje, ki kaže na bolezni. Vendar so pri nekaterih elementih te vrednosti za ženske in moške nekoliko drugačne, prav tako so odstopanja povezana z nosečnostjo, raso in starostjo. Vpliv na izmero ima nepravilna in enostranska prehrana, pa tudi hrana, zaužita pred izmero, zato je potrebno biti pri odvzemu krvi tešč. Na odstopanje laboratorijskih vrednosti vplivajo tudi kronično uživanje alkohola, mamil in mnoga zdravila. Pomembno je vedeti, da se vrednosti v krvi spreminjajo čez dan, zato je ponovljene analize treba opraviti približno ob istem času. Najboljše zjutraj, ko smo tešči.


Če zanemarimo tudi drobne razlike in odstopanja, ki so lahko med posameznimi laboratoriji zaradi načina in metod analize, pa so odstopanja lahko tudi individualne narave. Nekaj odstotkov ljudi ima namreč lahko krvno sliko drugačno od standardnih vrednosti, pa vendar so popolnoma zdravi. Zato ob prvih rezultatih pregleda krvi, ki odstopajo od referenčnih vrednosti, nikakor ne smemo biti prestrašeni in panični. V takih primerih so nujne dodatne ponovljene analize krvi, še zlasti, kar vemo, da izmerjene vrednosti niso stalnica, namreč nanje vplivajo tudi naše psihofizične lastnosti, utrujenost, kondicija, telesne obremenitve ter strah, šok in stres. Meje vrednosti tudi niso stalne in jih v medicini spreminjajo in dopolnjujejo na podlagi novih spoznanj.


Pomnimo: Laično sklepanje o bolezni je lahko hudo zmotno. Na podlagi le ene presežne vrednosti v krvi tudi ni mogoče zanesljivo sklepati na težave, zato zdravniki opravijo še več ločenih preiskav in šele na podlagi primerjave rezultatov je mogoče zanesljivo določiti vnetje, okužbo, okvaro ali poškodbo posameznega organa. Toda to je stvar zdravnikov.

Vir: MERLJAK M. (2021). Mladost v telesu - srce in krvni obtok. Ljubljana. Sanjska knjiga d.o.o.