Intoleranca na hrano je lahko rezultat reakcije vašega telesa na določeno hrano. Čeprav gre za reakcijo, ki ni življenjsko ogrožujoča, je intoleranca na hrano povezana z različnimi neprijetnimi in pogosto nepojasnjenimi simptomi. Simptomi lahko trajajo nekaj dni ali celo tedne in so pogosto prekinjeni, zato je težko identificirati katera vrsta hrane povzroča težave, ki se lahko pojavijo kot:
napenjanje,
pomanjkanje energije,
glavoboli,
zaprtje,
težave s kožo,
težave s telesno težo,
boleči sklepi,
občutek tesnobe...
Raziskave so pokazale, da je intoleranca na hrano povezana s protitelesi imunskega sistema, ko jemo določeno hrano. S testom prepoznamo t.i. „problematično“ vrsto hrane in jo lahko ločimo od režima prehranjevanja, kar vodi tudi do izboljšanja simptomov.Najnižja priporočena starost za test intolerance na hrano je 2 leti. Priporočamo pa, da so naknadne spremembe pri prehrani opravljene v sodelovanju med osebnim zdravnikom pediatrom in našo strokovnjakinjo.
Razlika med alergijo na hrano in intoleranco na hrano
Alergije na hrano sprožijo takojšen odziv s protitelesi IgE, kar se odrazi v simptomih kot so: kožni izpuščaji, kihanje, težave z dihanjem, ipd.
Intoleranca na hrano pa je zapozneli odziv s protitelesi IgG in simptomi, ki se pojavijo 3 dni po zaužitju hrane. To otežuje prepoznavo vzroka.
Testiranje intolerance na hrano se izvaja v laboratoriju BIOLAB. Testira se na več kot 220 različnih vrst hrane.
Poleg rezultatov testiranja vam nudimo tudi dodatno strokovno interpretacijo rezultatov ter individualne nasvete glede sprememb prehranjevanja v sodelovanju s strokovno svetovalko.
Kontaktni podatki strokovne svetovalke:
nutrisportub@gmail.com
www.prehranazazmage.si
Seznam hrane, ki se testira lahko pogledate v PDF prilogi spodaj: