VLOGA MAŠČOBNIH KISLIN


Maščobne kisline so gradniki trigliceridov, maščob, ki jih najdemo v hrani. Poznamo štiri skupine maščobnih kislin:

-      Nasičene

-      Mononenasičene (oleinska)

-      Polinenasičene (omega-6 in omega-3 maščobne kisline)

-      Trans nasičene (dobljene s predelavo hrane – veljajo za nevarno za zdravje ljudi)

Linolna in alfa-linolna sta za naše telo pomembni polinenasičeni maščobni kislini. Uvrščamo ju med esencialne maščobne kisline, saj jih človeško telo ne more sintetizirati, zato jih je potrebno zaužiti s hrano. Esencialne maščobne kisline so sestavni deli celičnih membran in gradniki številnih hormonov, kot: prostaglandini, levkotrini, tromboksani in drugi.

 

Zakaj je v prehrani pomembno razmerje med omega-3 in -6 maščobnimi kislinami?

Ustrezen vnos omega-3 maščob in njihova učinkovita absorpcija sta pomembna faktorja pri ohranjanju normalnega krvnega tlaka, nižanju vnetnih procesov, ter pri preventivi pred srčno-žilnimi boleznimi.

Omega-6 maščobne kisline spodbujajo vnetne procese v telesu. In ker previsoke količine omega 6 maščob lahko vplivajo na absorpcijo omega-3 maščob, je omega-3 indeks zelo dober indikator kako ustrezna za vaše zdravje sta vaša prehrana in dopolnila z omega maščobami, če jih jemljete.

Naše telo potrebuje tako omega-3 kot omega-6 kisline za normalno delovanje,vendar je razmerje med maščobnimi kislinami iz teh dveh družin pomembno.

V začetku civilizacije so ljudje zaužili več omega-3 maščobnih kislin kot omega-6 maščobnih kislin. Evolucija pa je to razmerje obrnila in danes so omega-6 maščobne kisline v naši prehrani prisotne v večjem obsegu kot omega 3 maščobne kisline.

Ribje olje je bogato z DHA in EPA maščobnimi kislinami. Omega-3 nenasičene maščobne kisline so najbolj razširjene v ribah severnih morjih, lososu in trski. Najdemo pa jih tudi v drugih virih hrane, kot so: lanena semena, oreščki, morski sadeži, modre ribe.

Ravnovesje omega-3 in omega-6 maščobnih kislin je še posebej pomembno za delovanje srca in ožilja, delovanje sklepov, ravnovesje inzulina in celo za izražanje nekaterih genov.

V zadnjih 150 letih se je poraba omega-3 maščobnih kislin zmanjšala za osemdeset odstotkov, vnos omega-6 maščobnih kislin pa povečal za nekaj sto odstotkov. Dolgotrajno pomanjkanje maščobnih kislin omega-3 v prehrani vodi v razvoj srčno-žilnih bolezni in različnih kroničnih vnetnih bolezni.

Priporočano je zmanjšati vnos nasičenih in transnasičenih maščobnih kislin ter povečati vnos polinenasičenih in mono nenasičenih maščobnih kislin.

 

Učinki omega-3 maščobnih kislin na telo:

Izboljšanje vnetnih stanj in zmanjšanje oksidativnega stresa v telesu: Omega-3 maščobne kisline izboljšajo zdravstveno stanje pri: kadilcih, bronhialni astmi, bronhitisu, pa tudi pri ljudeh s kroničnimi vnetnimi pljučnimi procesi. Pozitiven učinek imajo tudi na Chronovo bolezen, revmatoidni artritis, težave s kožnimi ekcemi ter bakterijsko in virusno pljučnico. Vplivajo na proizvodnjo vnetnih snovi, kot so prostaglandini.

Protitumorski učinek: Znano je, da je več kot 80% malignih tumorjev rezultat okolja in neustreznega življenjskega sloga, zato lahko spremembe prehrane pomagajo preprečiti ta stanja. Povečan vnos omega-3 maščobnih kislin lahko pomaga pri preprečevanju raka dojk, prostate in debelega črevesa ter zmanjša tveganje za nastanek, rast in mobilnost tumorskih celic.

Zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni: preprečevanje aritmij s stabilizacijo električne aktivnosti srca; znižajo krvni tlak in lipidemijo; povečajo kakovost življenja ljudi, ki imajo srčni infarkt, zahvaljujoč svojim protibolečinskim, protivnetnim in vazodilatornim učinkom. Omega 3 maščobe preprečujejo nastaneh novih maščobnih oblog žilnega sistema, ustavijo ali vsaj upočasnijo povečevanje obstoječih maščobnih oblog in znižujejo vnetni proces ki nastane v oblogah.

Omega 3 maščobne kisline izboljšajo inzulinsko senzitivnost in s tem toleranco na glukozo, ter vplivajo na znižanje srčnega tlaka pri ljudeh s težavami s previsokim srčnim tlakom.

 

Vpliv na možgane: Možgani potrebujejo omega 3 maščobne kisline za ohranjanje strukture in funkcij. Omega-3 maščobe so potrebne v času razvoja možganov, in kot preventiva pred motnjami pozornosti, depresijo in kognitivnim slabenjem.

Med nosečnostjo in dojenjem: Omega-3 maščobne kisline so pomembne za rast in razvoj novorojenčka zlasti v prvem trimesečju nosečnosti, saj se v tem obdobju razvijejo možganske strukture, nevroni in sinaptični prenosi (nekatere možganske strukture vsebujejo velike količine omega-3 maščobnih kislin, npr. Očesna mrežnica vsebuje 60% DHA). Omega-3 indeks test je zato priporačan tudi nosečnicam.

Pri športnikih:Omega-3 maščobne kisline izboljšajo regeneracije mišične mase, nižajo vnetne procese vezane na regeneracijo po treningih, nižajo suboptimalno delovanje srca in izboljšajo delovanje žilnega sistema.

Ostali vplivi:Uravnotežen vnos omega-3 maščobnih kislin izboljša delovanje živčnega, prebavnega in imunskega sistema ter izboljša zdravje kože, las in nohtov.


INFO_BASIC_NEW-2ajpg

NOVOST v našem laboratorijuje ANALIZA, s katero testiramo vsebnost 26 vrst omega-3 in -6 maščobnih kislin, nasičenih maščob in trans maščob v krvi.

 

OMEGA 3 INDEKS je razmerje med omega-6 in -3 maščobnimi kislinami in sodi med najnovejše in bolj zanesljive markerje za predvidevanje razvoja srčno-žilnih bolezni.

Omega-3 indeks je podatek o količini eikozapentaenojske kisline(EPA) in dokozaheksaenojske kisline (DHA) v krvi, natančneje v membranah rdečih krvnih celic. Višje ko je število indeksa, več EPA in DHA imate v telesu.

Test nudi tudi podatek o INDEKS-u TRANS MAŠČOB v krvi, ki je odraz vašega vnosa tovrstnih maščob s prehrano in dopolnili.

 

S testom pridobitePOMEMBNE INFORMACIJE o tem kako vaša prehrana in življenjski slog vplivata na delovanje vašega telesa, kot: Imunski sistem, srčno-žilni sistem in možgane. Rezultate vam strokovno predstavimo in svetujemo o spremembah, če so potrebne.