Sindrom kronične utrujenosti

 

Pomanjkanje energije, dalj časa trajajoč občutek utrujenosti, pomanjkanje volje pri opravljanju najenostavnejših dnevnih opravil in aktivnosti – govorimo o izčrpanosti? Ne, vaše telo vam daje le opozorilne signale, ki so lahko povzročeni s prikritimi zdravstvenimi težavami. Lahko pa gre tudi za znake različnih bolezni, ki zahteva takojšnjo zdravniško pozornost. V nadaljevanju vam bomo predstavili seznam možnosti, ki lahko povzročajo občutke letargičnosti, pomanjkanja motivacije in utrujenosti.

 

MOŽNI RAZLOGI ZA POGOST OBČUTEK UTRUJENOSTI

 

-      Premalo (kvalitetnega) spanja. Najpogostejši vzrok utrujenosti, vendar se ga je možno enostavno rešiti.

-      Stres. Celodnevna izpostavljenost stresnim situacijam utruja tako psihično kot fizično. S pospešenim tempom življenja so pogosto povezani tudi nekvalitetni vzorci prehranjevanja, nezmožnost sprostitve ter težave s spanjem.

-      Prehrana. Moderni način življenja pogosto zajema preskakovanje obrokov ali vnos kaloričnih živil, ki so bogata z enostavnimi ogljikovimi hidrati.

-      Ščitnica. Oslabljeno delovanje te žleze vpliva na metabolizem telesa in stalni občutek utrujenosti je zelo pogost simptom. Stanje ščitnice lahko preverite s krvnimi preiskavami in ultrazvočnim pregledom.

-      Anemija. Zmanjšana možnost prenosa kisika po organizmu se prepozna po znižanih vrednostih železa v krvi. Stanje železa in/ali feritina lahko preverite s krvnimi preiskavami.

-      Sladkorna bolezen. Občutek utrujenosti je pogosto povezan s problemi uravnavanja sladkorja v organizmu. Sladkorna bolezen se diagnosticira s preverjanjem koncentracije sladkorja v krvi.

-      Problemi s srcem. V primeru težav kardiovaskularnega sistema je možen nastanek občutka utrujenosti, kateri ne mine, temveč se povečuje v trenutkih bolj intenzivnega stresa.

-      Menopavza. Hormonalne spremembe med menopavzo lahko posredno ali neposredno povzročijo dolgotrajen občutek utrujenosti. Obenem so možne spremembe v delovanju drugih žlez (npr. ščitnice). Prav tako so težave s spanjem pogost simptom menopavze, kar posredno vpliva na občutek utrujenosti čez dan.

-      Infekcijska mononukleoza. Močni procesi vnetja v organizmu povzročajo nastanek citokinov in protiteles, kateri so povezani z odzivom telesa na patogene. Ker se organizem osredotoča na okrevanje, so vse druge organske funkcije v sekundarnem planu, kar povzroča občutek nenehne utrujenosti in brezvoljnosti. Ena od teh stanj je infekcijska mononukleoza, katera se lahko preveri z določitvijo specifičnih protiteles in sprememb v krvni sliki.

-      Depresija. Nihanja razpoloženja v katerih se kaže manifestacija zmanjšane afazije in depresije, so posledica kemičnih neravnovesij v možganih. Pogoste se pojavijo po nekaterih življenjskih problemih, izgorelosti na delovnem mestu ali kot spremljajoč pojav težjega zdravstvenega stanja. Razen slabšega razpoloženja, so pogoste težave s spanjem in povečana nagnjenost k srbem, kar pa tudi prispeva k občutku utrujenosti.



 kroninautrujenistdrugaslikajpg

Laboratorijske preiskave so lahko koristne za diagnosticiranje stanj s podobnimi simptomi in motnjami, kateri morajo biti identificirani in ozdravljeni, preden lahko diagnosticiramo sindrom kronične utrujenosti.

 

Osnovne laboratorijske preiskave, ki se priporočajo:

-      testi delovanja jeter in ledvic, elektroliti, glukoza v krvi,

-      kompletna krvna slika (za motnje anemije in nepravilnosti belih in rdečih krvnih celic),

-      sedimentacija eritrocitov,

-      hormoni ščitnice,

-      železo,

-      urinske preiskave.

 

Lahko se izmerijo tudi ostale preiskave, ki se jih priporoča, kadar so ugotovljene abnormalnosti na osnovnih testih in če to opravičujejo bolnikovi simptomi. Ti dodatni testi se uporabljajo za pomoč pri prepoznavanju ali preprečevanju bolezni in motenj, ki utegnejo povzročiti utrujenost, vendar niso sposobni neposredno diagnosticirati sindroma kronične utrujenosti.

 

Ostale laboratorijske preiskave:

-      revmatoidni faktor za določitev, ali je lahko prisoten revmatoidni artritis

-      kortizol, kadar se sumi na nizko koncentracijo kortizola in / ali zmanjšano delovanje nadledvične žleze