POMEN PITJA VODE

Voda je za življenje nujna; tudi za delovanje srca in možganov.

Voda je za pravilno delovanje srca zelo pomembna. Če pijemo dovolj vode, celice delajo dobro, saj voda uravnava njihovo prostornino in tudi pretočnost in volumen krvi v obtoku. Več krvi pomeni več hrane, več kisika. Pri zdravju velja načelo, da kar je dobro za srce, je tudi za možgane in nasprotno. V obsežni ameriški študiji so ugotovili, da redno pitje vode in vzdrževanje normalne hidracije organizma za okrog 60% zmanjša nevarnost za srčni infarkt ali možgansko kap v primerjavi s tistimi, ki so spili le po dva kozarca vode na dan. V povprečju velja, da je za normalno hidracijo organizma potrebno spiti okrog liter vode na 30 kg telesne mase na dan. Ta količina je odvisna tudi od zunanjih dejavnikov in narave dela vsakega posameznika. Več pitja vode potrebujejo vsi srčni bolniki, tudi vsi s sindromom popuščanja srčne mišice, potem ledvični in sladkorni bolniki in tisti, ki uživajo zdravila z diuretičnim učinkom.

Voda zmanjšuje stres, tesnobo in depresijo, nas polni z mladostno energijo in pomaga premagovati utrujenost, povrne normalen ritem spanja, redči kri, poveča učinkovitost rdečih krvnih teles in imunskega sistema. Prav voda pospešuje obnovo DNK in drugih procesov v celicah, preprečuje ali zavira vse bolezni, tudi degenerativne, spodbuja nastajanje spolnih hormonov in nevrotransmiterjev v možganih.


VODA IN KRI

Voda je nujna sestavina krvi in skrbi za normalno pretočnost oz. viskoznost krvi, da ta zlahka teče po žilah. Samo kri primerne gostote lahko teče normalno po krvnih žilah in kapilarah (ob pogoju, da te niso zamašene in so dovolj elastične) in prispe tudi v najbolj oddaljene kotičke telesa, v prav vse celice, ki jim prinaša hranilne in zaščitne snovi. Voda je zato najboljše sredstvo za redčenje krvi, celo bolj kot zdravila, predvsem zato, ker kri ne samo redči, namreč vzdržuje njegovo normalno gostoto.


VODA IN URIN

Indikator zadostnega pitja vode je barva urina. Če je ta svetlo rumena ali je rahlo rumeno obarvana, potem smo normalno hidrirani. Če je urin temno rumen ali intenzivno oranžen, potem je naše telo hudo dehidrirano. Pa vendar tudi v tem primeru ne smemo spiti velikih količin vode naenkrat. Voda je namreč tudi diuretik in prevelika količina vode naenkrat, ki jo organizem ne more sprejeti, se izloči z urinom. Skupaj z njim pa izgubimo tudi dragocene minerale, ki jih telo potrebuje kot elektrolite v procesih.

Vir: MERLJAK M. (2021). Mladost v telesu - srce in krvni obtok. Ljubljana. Sanjska knjiga d.o.o.