Novi marker za predvidevanje razvoja srčno-žilnih bolezni - Oksidiran LDL

NOVI MARKER za predvidevanje razvoja srčno-žilnih bolezni je oksidiran LDL (oksi-LDL). Je neodvisen od vrednosti LDL holesterola v krvi, nastane pa kot posledica oksidativnega stresa v telesu.

Oksidiran LDL vezan na malonil-di-aldehid (MDA) in v laboratorijski diagnostiki poznan kot MDA-LDL je senzitivnejši in specifičnejši kot dosedaj poznani in uporabljani markerji za prognozo nastanka ateroskleroze.

 

KAJ JE OKSIDATIVNI STRES?

Oksidativni stres je posledica škodljivega delovanja visoko reaktivnih kisikovih vrst na celice in tkiva v organizmu. Nastane zaradi prevelike tvorbe visoko reaktivnih kisikovih vrst in/ali zmanjšane tvorbe antioksidantov. Prekomerne količine reaktivnih kisikovih vrst povzročajo škodo na maščobah, beljakovinah in DNK v organizmu.

KAJ SPROŽI NASTANEK REAKTIVNIH KISIKOVIH VRST?

1.)   ZUNANJI DEJAVNIKI: kajenje, procesirana hrana, nekateri aditivi v hrani, sevanja, pesticidi, fungicidi, zdravila, virusi, bakterije, itd;

2.)   NOTRANJI DEJAVNIKI: sladkorna bolezen, rak, debelost, idr.

3.)   Lahko tudi preveč intenzivna telesna obremenitev ob hkratnem nezadostnem odzivu telesa s tvorbo antioksidantov.

KAKŠNE SO POSLEDICE OKSIDATIVNEGA STRESA?

1.)   Prezgodnje staranje telesa

2.)   možnost razvoja zdravstvenih težav: srčno-žilna obolenja, Alzheimerjeva bolezen, sladkorna bolezen, kronični bronhitis, nekatere vrste raka itd.

LDL HOLESTEROL V TELESU NI ŠKODLJIV, DOKLER NI SPREMENJEN

Povišane vrednosti LDL holesterola so faktor rizika za razvoj srčno-žilnih obolenj. Ampak LDL holesterol je lahko nevaren tudi, če so vrednosti v krvi znotraj referenčnih vrednosti. Oksidativni stres spremeni LDL v oksidiran LDL. Tako spremenjen pa je LDL zpostavljen vezavi z MDA kar sproži odzive imunskega sistema.

MDA je malonil-di-aldehid, ki je produkt oksidativne degeneracije maščobnih kislin. MDA uvrščamo med lipidne perokside, ki so rezultat poškodb maščobne plasti celičnih membran zaradi oksidativnega stresa. MDA je toksičen za DNK, beljakovine in maščobe.

MDA se veže na LDL in ustvari MDA-LDL. Ker je MDA-LDL odsev količine oksidiranega LDL-a v telesu, v sedanji laboratorijski diagnostiki MDA-LDL velja za najbolj senzitivnega in specifičnega napovedovalca nastanka in razvoja ateroskleroze in srčno-žilnih obolenj.


 

OKSIDIRAN LDL VPLIVA NA RAZVOJ ATEROSKLEROZE

Za razliko od LDL holesterola je MDA-LDL vezan na protitelesa v krvi. Taki imunski kompleksi z MDA-LDL, vstopijo skozi žilno steno kjer jih absorbirajo imunske celice, imenovane makrofagi. To vodi do nastanka celic, ki jim z angleškim izrazom rečemo foam celice, ali ´penaste´ celice. Te celice bogate z lipidi se združijo v obloge na žilnih stenah in so prvi korak v evoluciji ateroskleroze.