Kako deluje prehranjevanje z možgani? NEVROGASTRONOMIJA


Na samem začetku je pomembno vedeti, da človek ne je samo z usti in z nosom, temveč z vsemi čutili. Res je, da nas od nekatere hrane največ lahko odbije njen vonj in okus, ampak za izbiro tistega, kar bomo jedli, igrajo veliko vlogo tudi vizualni in tipni dražljaji.

 

Naši čutili okus in voh sta življenjskega pomena. Na primer, od samega rojstva nam je prirojena ljubezen in afiniteta do sladkega in slanega. Za razliko od teh dveh okusov, okusa grenkobe in kislosti sporočata našim možganom, da je nekaj strupeno ali pokvarjeno. Seveda se s časom naučimo vzljubiti tudi ta dva okusa, vendar je opozorilo na nevarnost bila njuna primarna funkcija.

 

Nevrogastronomija nam v vsakodnevnem življenju lahko pomaga, med ostalim, tudi izboljša prehrano oseb, katerim so zaradi določene bolezni poškodovani nevroni, ki so združeni za analizo okusa in voha. Recimo osebam, ki bolujejo za Alzheimerjevo boleznijo, so ti nevroni, združeni za analizo okusa in voha, prvi, ki odmrejo. Predstaviti hrano tem osebam, da je vizualno in tipno privlačna, obenem pa bogata z vsemi potrebnimi hranili, je izjemnega pomena za vzdrževanje kvalitete življenja.


Picture1png


Možgani – glavni krivec nezdravega življenja

Priča smo kako pospešen način življenja jemlje svojo kvoto v našem zdravlju. Preveliko stresa, premalo gibanja in zelo slaba prehrana. Bolj enostavno si je izbrati obrok iz kakšne od verig hitre prehrane, kakor si vzeti čas in si pripraviti uravnotežen, zdrav in okusen obrok. Kljub temu nismo le zaradi pospešenega načina življenja postali pretirani potrošniki nezdrave in hitre hrane.  Večji in bolj pomemben razlog se skriva prav v naših možganih. Evolucija nas je pripeljala k temu, da samostojno izbiramo in ustvarjamo okuse, kateri nam vzbujajo čustva. Ne jemo več, da bi preživeli, ampak da bi bili srečni, zadovoljni itd.  


Ali poznate razliko med apetitom in lakoto?

Hitri hrani se nam je preprosto težko upreti. Kombinacija mesa, topljenega sira, gazirane pijače in vsi dodatki, ki sestavljajo eden obrok hitre hrane, aktivirajo določene dele naših možganov, ki proizvajajo izjemen občutek ugodja. V samo enem takem obroku se nahaja neopisljivo bogastvo okusov s katerim se, čeprav se zavedamo, da ni zdravo, težko borimo.  Prav zato se k tem obrokom vedno in znova vračamo.


Ali je zdrava hrana trend ali nuja?

Čeprav zaenkrat ne obstaja dostojna in zdrava alternativa hitri hrani, ki bo proizvedla toliko pozitivnih emocij v naših možganih, je eden glavnih ciljev nevrogastronomije prav to, da se doseže rešitevkako lahko s pomočjo simulacije vseh čutov zdravo hrano narediti privlačno.


Umami (jap.) – peti element okusa

Obstajajo štiri osnovni okusi – sladko, slano, grenko in kislo. Kljub temu, prav zaradi opazovanja kako določena hrana in določeni okusi delujejo na naše možgane in čustva, so japonski znanstveniki odkrili nekaj, kar je težko ubesediti in temu pravijo umami okus. Umami okus je sam po sebi nežen in estetski, sproža apetit in obroku nudi »tisto nekaj«, s čimer obrok ostaja okusen od prvega do zadnjega grižljaja. To je ponavadi kombinacija različnih osnovnih okusov, se pa razlikuje od osebe do osebe.

Umami okus se povezuje z okusom mesa– to je molekularno točno, ker receptor na jeziku prepozna, da jemo meso, ker občuti veliko količino aminokisline glutamat – najbolj pogosto od aminokislin mesa. To je tudi pokazatelj, da je človek po svoji prvobitni naravi pravzaprav mesojedec.

To, da človek je z možgani in ne z želodcem nakazuje tudi dejstvo, kako bomo venomer, zavedno ali nezavedno, se v svoji prehrani nagibali prav k ustvarjanju umami okusa.