»Imejte radi svoje kosti: Zaščitite svojo prihodnost« - Svetovni dan osteoporoze


Osteoporoza je progresivno zmanjšanje kostne gostote, kar kosti naredi slabotnejše in bolj privržene zlomom. Kosti vsebujejo minerale, kot so kalcij in fosfor, zaradi česar so čvrste in debele. Da bi ohranili gostoto kosti, telo potrebuje zadostne količine kalcija in drugih mineralov, ter mora samo proizvajati določene hormone, kot so paratiroidni hormon (PTH), rastni hormon, kalcitonin, estrogen pri ženskah ter testosteron pri moških. Tudi ustrezna oskrba z vitaminom D je bistvena za absorpcijo kalcija iz hrane in vstavljanja v kosti. Kosti postopoma povečujejo gostoto na največjo gostoto, ki jo dosežejo okoli 30. leta. Po tem se gostota kosti postopoma zmanjšuje. Če telo ne more uravnavati vsebino mineralov v kosteh, se zmanjša kostna gostota, kosti postajajo lomljivejše, kar vodi do osteoporoze.  

Po svetu osteoporoza povzroča več kot 8,9 milijonov zlomov letno, kar nanese na en zlom vsake tri sekunde. Zaradi take pogostosti in slabo vidnih simptomov se imenuje tudi »tiha epidemija«. 

Ocenjeno je, da osteoporoza prizadane okoli 200 milijonov žensk po vsem svetu, pri čemer ena od treh žensk po 50. letu starosti, doživi zlom kosti, ki ga povzroči osteoporoza. Najpogosteje se odkrije, ko se zlom kosti že zgodi, spontano ali po blagi poškodbi. Najpogostejši zlomi so zlom kolka, vretenca in podlakti.

 

Dejavniki tveganja za osteoporozo so: 

-      Genetika (če je eden od staršev imel osteoporozo)

-      Kajenje

-      Prekomerna uporaba alkohola

-      Dolgoročna uporaba kortikosteroidov

-      Dolgotrajna uporaba zaviralcev protonske črpalke (omeprazol, lansoprazol ipd.)

-      Nizka telesna teža ter izguba kilogramov

-      Prekomerna vadba in slaba prehrana povzroča izgubo menstruacije, kar poveča tveganje za osteoporozo in zlome kosti

-      Nezadostna fizična aktivnost

-      Nezadosten vnos kalcija (manj kot 600mg na dan) in pomanjkanje vitamina D

-      Prejšnji zlomi kosti

 

Preprečevanje osteoporoze 

Vloga preprečevanja je nenadomestljiva, saj je zdravljenje osteoporoze dolgotrajo, ne dovolj uspšešno in drago. Za zdrave kosti je bistvenega pomena: 

1.    Redna in pravilna telesna aktivnost

2.    Pravilna prehrana osredotočena na zdravje kosti

3.    Izogibanje nezdravim navadam

4.    Odkrivanje dejavnikov tveganja

5.    Redno jemanje predpisanih zdravil za zdravje kosti in zmanjšanje tveganja zlomov

 

 

dreamstimemaximum_101768552jpg