Danes je svetovni dan ščitnice: Preusmerite pozornost na pomembnega »metulja« v vašem vratu

Ščitnica – vse kar morate vedeti o žlezi, ki upravlja s proizvodnjo vaše energije

Žleza ščitnica je endokrini organ pod nadzorom hipofize ter eden najbolj prekrvavljenih v telesu. Locirana je v sprednjem spodnjem delu vratu, kjer kot podkev ovija sapnik. Podoba ščitnice spominja na obliko metulja.

 

Kako ščitnica deluje?

Ščitnico sestavljajo številni majhni folikli (mešički), ki vsebujejo hormone ščitnice. Njihova proizvodnja se začne v delu možganov, hipotalamus. Ko se hipotalamus odloči, da telo potrebuje več hormonov ščitnice, pošlje signale hipofizi, ki izloča ščitnično spodbujajoči hormon (TSH), da bi s tem signalizirala ščitnici, da se je potrebno aktivirati.

 

Ščitnica takrat proizvede vrsto hormonov, ki se razlikujejo po vsebnosti joda. Najpomembnejši so tiroksin ali tetrajodtironin (T4) in trijodtironin (T3). Hormon T3 je aktivna oblika hormona ščitnice, nastane pa s pretvorbo iz hormona T4. To se večinoma dogaja izven ščitnice, v jetrih in drugih organih. V primeru idealnih pogojev se bo T4 pravilno pretvoril v T3, če pa pogoji niso optimalni, bodo namesto tega proizvajali nefunkcionalno obliko T3, t.i. reverzni trijodtironin (rT3).

 

Delovanje ščitnice

 

Hormoni ščitnice vplivajo na celoten organizem:

 

-      Določajo hitrost presnovnih procesov

-      Vzpodbujajo normalno rast in obnovo kosti

-      Vplivajo na hitrost bitja srca in proizvodnjo energije, ki je pomembna za delovanje mišic

-      Pospešujejo izločanje prebavnih sokov ter pospešujejo peristaltiko črevesja.

-      Zmanjšujejo holesterol

-      Delujejo na centralni živčni sistem in vzpodbujajo kognitivne funkcije

-      Vzdržujejo telesno temperaturo

-      Regulirajo telesno težo

-      Vplivajo na regulacijo menstrualnega ciklusa


prazna itnica slojpg


Kaj vpliva na delovanje ščitnice?

 

KRONIČNI ALI AKUTNI STRES

Hormoni nadledvične žleze vplivajo na delovanje ščitnice. Med stresom, nadledvična žleza proizvaja povečane količine kortizola, ki ovira izločanje TSH in pretvorbo hormona T4 v delujoči T3. Metabolizem se s tem upočasni ali popolnoma zaustavi, da bi telo lahko vso svojo energijo preusmerilo v regenerativne procese. Na tak način telo reagira tudi v primeru kroničnega vnetja, po operacijah, nesrečah ali nekaterih avtoimunih boleznih.

 

SPOLNI HORMONI

Ščitnica je povezana tudi z delovanjem jajčnikov, v največji meri pri ženskah v času nosečnosti in perimenopavze.

 

POMANJKANJE POMEMBNIH HRANIL

Za normalno delovanje in proizvodnjo T4, ščitnica potrebuje predvsem jod in aminokislino tirozin. Za pretvorbo T4 v T3 pa je pomemben tudi selen in vrsta drugih mikrohranil.

 

STRADANJE

Aktivnost hormona ščitnice in hitrost metabolizma se zmanjšata med stradanjem kot posledica direktnega delovanja na hipotalamus ali motene pretvorbe T4 v T3.

 

SNOVI, KI BLOKIRAJO JOD

Fluor, brom, klor.

Najpogostejše bolezni in motnje delovanje žleze ščitnice.

 

Simptomi motenega delovanja ščitnice niso specifični in se najbolj pogosto razvijajo zelo počasi, mesece, včasih celo skozi leta, preden jih odkrijejo ali ne začnejo ustvarjati izrazite probleme. Prav tako so simptomi zelo individualni in se lahko različno kažejo pri ljudeh.

Pomembno je izpostaviti tudi to, da veliko simptomov, ki kaže na kakšno od motenj ščitnice, so lahko znak tudi drugih zdravstvenih problemov ali sprememb v organizmu.  Če npr. ne morete shujšati in ste neprestano utrujeni, še ne pomeni, da vam ščitnica nepravilno deluje. In obratno. Če imate motnjo ščitnice, še ne pomeni, da boste imeli nujno te simptome.

 

HIPOTIROZA

Zmanjšano tvorjenje in izločanje hormonov ščitnice. Glavni indikator tega stanja je zmanjšana koncentracija hormona ščitnice (T3 in T4) ter povečana koncentracija TSH. Posledica je upočasnitev metabolizma. Najbolj pogost vzrok je Hashimotov tiroiditis, vendar lahko hipotirozo povzročijo tudi številna druga medicinska stanja nevezana na ščitnico.

 

HASHIMOTOV TIROIDITIS

Avtoimuna bolezen, pogostejša pri ženskah, pogostost raste s starostjo. Zanjo je značilno kronično uničenje ščitničnega tkiva, ki nastanejo zaradi motenj imunskega sistema.

Za to bolezen je značilno tvorjenje protiteles na tiroglobulin (anti-TG) in tiroidno peroksidazo (anti-TPO).  Na začetku bolezni se lahko pojavijo prehodni hipertiroidizem zaradi nenadnega sproščanja hormona iz poškodovanega tkiva.

 

HIPERTIROZA

Prekomerno ustvarjanje in izločanje ščitničnih hormonov. Glavni indikator tega stanja je povišana koncentracija ščitničnega hormona T3 in T4 ter zmanjšana koncentracija TSH. Vzrok hipertiroidizma v 70-80% primerov je Basedow oz. Gravesova bolezen, možni vzroki pa so lahko tudi multinodozna toksična golša, toksični adenom in tiroiditis.

 

BASEDOW oz. GRAVESOVA BOLEZEN

Avtoimuna bolezen, pogostejša pri mlajših ženskah. Prepozna se po difuzno povečani ščitnici, eksoftalmusu in s simptomi hipertiroidizma. Za bolezen je značilna prisotnost protiteles (anti-TPO, anti-Tg), ki delujejo na lastnih ščitničnih celicah. Podobno kot je delovanje TSH-ja, protitelesa stimulirajo ščitnico na povečano ustvarjanje in izločanje ščitničnega hormona (T3 in T4).

 

MULTINODOZNA TOKSIČNA GOLŠA

Bolezen, za katero so značilna številna vozlišča v ščitnici, katera samostojno, brez nadzora TSH (hipofize), povečano izločajo hormone ščitnice.

 

TIROIDITIS

Ločimo subakutno vnetje ščitnice in kronični limfocitni tiroiditis, ki se sprva lahko manifestira kot prehodna hipertiroza zaradi sproščanja hormonov ščitnice iz tkiva, ki je poškodovano zaradi vnetja.

 

SUBKLINIČNE MOTNJE ŠČITNICE

Za njih je značilna odsotnost kliničnih simptomov, vendar jih je mogoče prepoznati po vrednostih krvnih izvidov. Koncentracije hormonov T3 in T4 so ponavadi v referenčnih intervalih, medtem ko so vrednosti TSH hormona izven referenčnih intervalov. Pri subklinični hipotirozi so koncentracije TSH povišane v odnosu na referenčni interval (TSH 4.50-19.99 mlU/L), pri subklinični hipertirozi so pa koncentracije TSH nižje od referenčnih intervalov (TSH 0,45 mlU/L).

 

Preverite stanje ščitnice

Če želite preveriti stanje svoje ščitnice, se v skladu z novimi smernicami priporoča merjenje hormona ščitnice proste oblike. To je del ščitničnega hormona, ki ni vezan na specifične beljakovine v krvi. Označimo jih s črko f (ang. free = prost), kot fT3 in fT4. Prosta oblika tiroksina (fT4) velja za pravo mero hormonskega ravnovesja v osi hipotalamus – hipofiza – ščitnica. Za osebe, ki imajo zadravo os hipotalamus – hipofiza – ščitnica – nadledvična žleza, se priporoča samo kontrola tireotropina (TSH) in prostega tiroksina (fT4).