Biti na tešče – kaj to pomeni?

‘Kaj pomeni biti na tešče?’’ se sprašujejo mnogi pacienti pred laboratorijskimi preiskavami.

Določene laboratorijske preiskave, ki se izvajajo, zahtevajo, da pacienti ne vnašajo hrane ali pijače, ki lahko vplivajo na rezultate preiskav. To seveda ne vključuje vode, ker le-ta ne vpliva vrednostm rezultatov preiskav, katere se izvajajo.                                          

-->  Kaj je dovoljeno zaužiti pred izvedbo laboratorijskih preiskav, tako da bi rezulatati natančno odražali dejansko stanje posameznih vrednosti v našem telesu?

-->  Koliko časa potrebuje organizem po zadnjem vnosu obroka, da bi lahko preiskovane vrednosti bile ustrezne in kako organizem pravilno pripraviti na laboratorijske preiskave? 

Priporočljivo je, da se laboratorijski testi opravijo zjutraj, ko je oseba naspana, spočita in sproščena. Najboljši čas za večino vzorcev za laboratorijske teste je zjutraj med 7. in 10. uro.

Jutranje vrednosti so zlasti pomembne pri določenih preiskavah, saj so pridobljeni rezultati tisti čas najprimernejši. Pri preiskavah, kjer je potrebno priti na tešče, je pomembno, da se hrana in pijača (razen vode) ne zaužijejo v časovnem intervalu od 6 do 8 ur pred odvzemom vzorcev.

Prav tako ni dobro, če je oseba bistveno dalj časa tešča, ker so lahko nekatere vrednosti nižje, zato niso natančne.

Zato je za veljavnost rezultatov pri določenih testih pomembno, da so pacienti ustrezno obveščeni o načinu odvzema laboratorijskih vzorcev pred določenimi analizami, kot tudi druga navodila, ki jih je mogoče dobiti od laboratorijskega osebja (glej http://biolablaboratorij.si/za-paciente/priprava-pacienta-na-odvzem-krvi ). 

Obstajajo neke vrste preiskav, kjer ni nujno priti na tešče in zgodaj zjutraj, da bi lahko dobili veljavne rezultate. ( glej http://biolablaboratorij.si/za-paciente/ostala-priporočila-za-paciente).

Na primer, raven hormona, ki se uporablja za zgodnjo diagnozo in spremljanje nosečnosti, β-HCG, skozi ves dan ostaja enak, testiranje se pa laho izvaja tudi, če oseba ni na tešče. Enako velja za testiranje alergij.  

-->  Ali sem na tešče po prvi jutranji kavi? 

Vsem nam je dobro znan jutranji ritual pitja prve kave. Mnogi pacienti tega rituala ne preskočijo, preden opravijo laboratorijske preiskave, vendar bi ga morali. Kava in drugi dodatki, ki se zaužijejo s kavo (npr. mleko, sladkor, smetana za kavo, stepena smetana), lahko močno vplivajo na rezultate laboratorijskih preiskav. Če je potrebno priti na tešče, ne bi nikakor smeli konzumirati kave pred odvzemom krvi. Poleg kave se priporoča tudi izogibanje sokom, čajem ali drugim pijačam, ki bi lahko vplivale na laboratorijske rezultate.  

Enako velja za "lahek" zajtrk, ker lahko maščobe, sladkorji in druge snovi iz obroka vplivajo na vrednosti parametrov, ki jih testiramo.

 

Bolnikom svetujemo, da se izogibajo vnosu hrane in pijače (razen vode), pred vzemom laboratorijskih vzorcev.

 

Opravljanje laboratorijskih preiskav ni nujno stresen in neprijeten postopek, če pacient zaprosi za nasvet laboratorijsko osebje, kjer bo prejel zanesljive in točne informacije o pripravi na prihod v laboratorij.