ANALIZA URINA – zakaj je to pogosta preiskava?


Pregled urina spada med najpomembnejše in najpogosteje uporabljene metode laboratorijskega testiranja za oceno zdravstvenega stanja in diagnosticiranja različnih bolezni, med katerimi so zelo pogoste urogenitalne.  

To ni nenavadno, saj je naše telo sestavljeno iz 71% vode,  od katere urin nastaja s filtracijo krvne plazme skozi ledvice kot odpadni produkt metabolizma celic in s tem naredi glavno sekrecijo sečil, ki skupaj s kožo in dihalnim sistemom predstavlja največji sistem izločanja telesa.

 

Spremembe v telesu se odražajo v lastnostih in sestavi urina

Spremembe fizikalnih lastnosti in sestave urina lahko povzroči več motenj običajnih presnovnih procesov, bolezni urogenitalnega sistema, jeter, endokrinološke motnje, motenje obtočil, onkološke bolezni, zastrupitev in druga bolezenska stanja. Zaradi zgoraj navedenih razlogov je očitna pomembnost rutinskega testiranja urina, ne le za hitro vzpostavitev diagnoze, temveč tudi za spremljanje poteka bolezni in nadzora nad uspešnostjo zdravljenja. 

Ponavadi analiziramo barvo, vonj, pH in specifično težo vzorca jutranjega urina ter prisotnost raznih spojin, katere se ponavadi ne nahajajo v njem, ampak lahko nakazujejo na bolezen oz. patološke motnje, ki nastanejo pred njo, zastrupitve ali odvisnosti.  

S pomočjo testnega traku,namočenega samo eno minuto v vzorcu urina, lahko ugotovimo zelo veliko.

 

Kemijski pregled urina

Urinski pregled urina se opravi z uporabo testnih trakov. S pomočitvijo testnega traku v posodo z vzorcem urina, se lahko preberejo spremembe barve traku, ki je impregniran z reagenti.  

Pregledujejo se naslednji parametri: videz, barva, relativna gostota, pH, levkociti, nitriti, beljakovine, glukoza, ketoni, urobilinogen, bilirubin, eritrociti / hemoglobin. 


Mikroskopski pregled sedimenta urina

Mikroskopska preiskava sedimenta je drugi del analize urina, ki daje vpogled na podatke, ki niso vidni pri kemični preiskavi urina.

Sediment urina dobimo po centrifugiranju svežega urina, pod mikroskopom se potem iščejo ti. cilindri, kristali in celice. To je del rutinskih kvalitativne preiskave, katere rezultati se opisujejo tudi s številčno vrednostjo, npr. 3-5 levkocitov v vidnem polju ipd. 

Sediment je sestavljen iz organiziranega in neorganiziranega dela. 

Neorganizirani del sestavlja:

  • sol v kristalni ali amorfni obliki 

Organizirani del sestavlja:

  • epitelijske celice
  • redki levkociti in mikrobi
  • spermiji
  • naključne sestavine (škrob, maščobe). 

Sestava sedimenta je odvisna od pH urina, morebitne prisotnosti zdravil in temperature. 

Abnormalni sediment lahko v večini primerov vsebuje:

  • različne vrste cilindrov (cilindri so odlivki zbiralnih cevčic ledvic, ki imajo obliko tubula, v katerem so nastali. V normalnem urinu lahko včasih najdemo t.i. Hialine cilindre)
  • eritrocite
  • evkocite
  • bakterije
  • Jajčeca,  parazite ter druge abnormalne sestavine.

 sedimentpng


Patološki izvid iz urina se lahko najde tudi brez obstoja znakov bolezni, medtem ko se prisotnost dveh patoloških rezultatov pri testiranju urina nanaša predvsem na organsko bolezen ledvic. 

Upoštevati se mora dejstvo, da poleg bolezni ledvic in sečil, so lahko spremembe v sestavi urina povzročene tudi s patološkimi spremembami na jetrih, z različnimi endokrinilnimi motnjami, motnjami obtočil in raznimi drugimi bolezenskimi stanji. 

Kako pravilno vzeti vzorec urina

Za kemično preiskavo urina je pomemben prvi dopoldanski urin, ki je koncentriran in kateri je bil v mehurju vsaj 4-8 ur. Vsak kasneje dobljen urin čez dan je bolj razredčen in lahko prikrije nekatere kazalnike, ki so vidljivi samo v prvem jutranjem urinu. Prav tako je pomembno, da se očistijo intimni deli pred uriniranjem in odvrže prvi curek urina.

Več o pripravi pacienta na odvzem urina lahko preberete na naši strani: https://bit.ly/2DKdI5J

Vas zanima kaj vaš urin pove? Naročite se lahko na 01/23 50 540 ali v zgornjem zavihku naroči se (online naročanje) in dobite izvide še isti dan! Vaš BioLab.