Ali vitamin D pomaga tudi pri COVID-19?

 

Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki vpliva na več kot 100 življenjsko pomembnih funkcij. Veliko vlogo ima tudi pri imunskih mehanizmih in zaščiti telesa pred okužbo. Študije so pokazale, da znižuje tveganje za okužbe dihal. Vitamin D2 zaužijemo s hrano, s pomočjo UV-žarkov pa se spremeni v D3, ki predstavlja obliko, ki jo telo lahko uporabi.

 

Pomanjkanje vitamina D3 je pogosto v višjih starostnih skupinah, pri kadilcih, pri osebah s prekomerno telesno težo, pri kroničnih bolnikih, kot so sladkorni bolniki, bolniki s povišanim krvnim tlakom, številnih bolnikih z različnimi bolezni prebavil, kot so celiakija, kronična vnetna črevesna bolezen, jetrna ciroza in drugi.

 

Vse te skupine večinoma sovpadajo z visoko tveganimi skupinami za višjo smrtnost pri COVID-19. Ali je nenavadno, da se večina virusnih epidemij zgodi v zimskih in spomladanskih mesecih in ne v poletnih, s soncem bogatih mesecih? V zimskem in zgodnjem spomladanskem času ima večina prebivalcev Evrope prenizko serumsko raven vitamina D. Znano je, da vitamin D lahko zniža tveganje za virusno epidemijo in celo pandemijo. 

Vitamin D znižuje tveganje za akutno okužbo dihal na naslednji način:  

·     spodbudi bele krvničke makrofage pri odstranjevanju virusov z lipidno ovojnico (takšen je tudi virus SARS-CoV-2) s tvorbo polipeptida  katelicidina.

·     znižuje tvorbo vnetnih snovi, s čimer znižuje tveganje za pljučnico, prav tako pa preprečuje posledice, ki jih povzroča »citokinski vihar«, ki je lahko za bolnika usoden.  

Glede na zgoraj navedeno je v obdobju virusnih okužb zlasti pri visokorizičnih posameznikih potrebno skrbeti za ustrezne zaloge vitamina D.

      Preverite ali imate dovolj zalog vitamina D.