TESTOSTERON IN ESTROGEN pri moških

Testosteron in estrogen zagotavljata reprodukcijo, in ker vplivata zlasti na spolno slo, ju imenujemo tudi hormona libida. Libido označuje spolno slo, energijo, željo in nagonsko iskanje telesnega užitka. Imata tudi pomembno vlogo tudi pri telesni moči in mišični masi, zgradbi okostja, maščobnega tkiva in srčno-žilnega sistema. 

Raven testosterona se razlikuje od posameznika do posameznika in celo niha kadar je to povezano z nepravilnostmi v delovanju mod ali hipotalamusa. Proizvajanje ne poteka samo v modih, temveč tudi v nadledvičnih žlezah in maščobnem tkivu. Pripada družini moških hormonov, ki jih imenujemo androgeni. 

Testosteron v puberteti omogoča razvoj sekundarnih spolnih znakov: mutacija glasu, rast mod in penisa, povečanje mišične mase, pojav erogenih con in zanimanje za spolnost. Sodeluje tudi pri nastajanju spermijev. Včasih se zgodi, da se pri spermatogenezi pojavijo anomalije, čeprav ima moški lahko normalno raven testosterona. 


Prisotnost estrogena

Pri moških je v manjših količinah prisoten tudi estrogen, ki ga proizvajajo moda in maščobno tkivo. Kadar se raven testosterona preveč zniža, pride do hormonskega neravnovesja, ki se kaže v prevelikih količinah estrogena. Ta hormon lahko povzroči povečanje prsi, nihanje razpoloženja, izgubo poželenja in težave s plodnostjo. Preveč estrogena pri moškem je lahko tudi povezano z rakom prostate. Težave z erekcijo in impotenco so lahko psihološkega izvora, kot sta na primer depresija in stres, ali organskega, na primer zaradi hipertenzije ali uživanja določenih zdravil.  


Preveč testosterona? 

Moški ne morejo proizvajati preveč testosterona – razen če uporabljajo zdravila na osnovi testosterona (za povečanje mišične mase), kar se pokaže pri merjenju. Zdravila lahko povzročijo pojav nasilnega vedenja, hormonsko odvisnih rakov, na primer na prostati, ali celo krvne strdke. 


Izmerite si testosteron 

V primeru hormonskega neravnovesja je treba opraviti meritev. Izločanje testosterona namreč poteka po svojem cirkadialnem ritmu, zato je njegova vrednost v krvi zjutraj višja kot zvečer. Če je vrednost takrat prenizka, govorimo o hipogonadizmu. Vzrok zanj iščemo s pomočjo merjenja LH in FSH, hormona hipofize, ki nadzorujeta moda. Če sta LH in FSH visoka, to pomeni, da je hipofiza prepoznala pomanjkanje testosterona: gre za nepravilno delovanje testisov. Če sta LH in FSH nižja (ali normalna), je pomanjkanje testosterona povezano z boleznijo hipofize. 


Kateri so vzroki za pomanjkanje testosterona? 

Lahko so prirojeni, kar pomeni, da se s tem rodimo. To so najpogosteje kaže v zapozneli puberteti ali njeni odsotnosti in povečanju mlečnih žlez. Testisi so manjše velikosti, poraščenost je slaba ali pa je sploh ni. Znaki se lahko pojavijo v katerem koli življenjskem obdobju. Značilni zanjo so: zmanjšana spolna sla, težave z erekcijo, ginekomastija, manjša poraščenost, neplodnost zaradi zmanjšanja števila ali odsotnosti spermijev. 


Kromosomske motnje: Klinefelterjev sindrom 

Gre za eno izmed najbolj znanih oblik prirojenega nepravilnega delovanja testisov. Pogosti vzroki za slabo delovanje testisov so kemoterapija, radioterapija, vnetja, poškodbe. Lahko je tudi posledica kroničnega alkoholizma, določenih insekticidov ali drugih dejavnikov. Vzroki za pomanjkanje testosterona so lahko tudi bolezni hipofize, tumor, genetske bolezni, poškodba možganov ali zdravila. 


Zdravljenje 

Hipogonadizem največkrat zdravimo s sintetičnimi hormoni. Pri tem je seveda treba upoštevati bolezenske znake in tako zdravljenje predpisati samo pri moških, ki imajo dokazan primanjkljaj. Na voljo so injekcije testosterona ali gel za lokalno aplikacijo. S tem se poveča mišična masa, želja po tekmovalnosti, včasih tudi nasilnost ali spolni apetit. Obstajajo seveda tudi določena tveganja: tako zdravljenje lahko zavira nastajanje spermijev. 


Sintetični testosteron 

Uživanje sintetičnega testosterona je lahko tudi nevarno, ker pripomore k razvoju hormonski odvisnih rakov, na primer na prostati. Zdravljenje mora potekati pod zdravniškim nadzorom, da se preverita njegova učinkovitost in toleranca. Redno je treba hoditi na preiskave, predvsem zato, da se ugotovi, ali so na prostati kakšni znaki nepravilnosti ali preveč rdečih krvničk. Testosteron, velja za poživilo, ker gre za anabolični steroidni hormon. Svetovna protidopinška agencija ga je uvrstila na seznam prepovedanih substanc. 



testosterone-male--132254769191508769jpg

Vir: BALMA-CHAMINADOUR C., LECORNET-SOKOL E. (2020). Kaj pa, če so krivi hormoni?. Hiša knjig, HKZ.
Vir slike: https://www.lencolab.com/pimages/testosterone-male--132254769191508769.jpg